Sorodne objave

 

Pripadnike Gorske policijske enote je bilo v soboto, 13. avgusta 2011, moč srečati tudi na gorski poti Zadnjica - Dolič - Prehodavci - Trenta. Policista iz Policijske uprave Nova Gorica sta obiskovalce gora seznanjala z nevarnostmi, ki v gorah pretijo poleti, in jim svetovala predvsem glede pravilne obleke, obutve (trije npr. so namreč planinarili v športnih copatah) in druge opreme ter glede varnega gibanja.

Opozarjala sta tudi na pravilno izbiro poti in cilja, pri čemer naj vsak gornik upošteva lastno telesno pripravljenost, opremljenost in vremenske razmer

Nasveti za pohodnike, planince, gornike

hribarice026

Pri opravljanju nalog za zagotavljanje splošne varnosti v gorah sta policista tudi govorila z oskrbniki koč. Sicer pa so se jima v sklopu te preventivne akcije pridružili tudi inšpektorica Tržnega inšpektorata v Novi Gorici in nadzornika Triglavskega narodnega parka, ki so opravljali naloge s svojega delovnega področja.

Po statističnih podatkih so policisti Policijske uprave Nova Gorica letos do vključno 13. avgusta 2011 obravnavali 8 (v enakem obdobju lani 6) gorskih nesreč, v katerih sta 2 (2) osebi izgubili življenje, hudo telesno poškodovane so bile 4 (2), lahko telesno poškodovani pa sta bili 2 (2) osebi. Največ nesreč se zgodi ravno pri hoji po planinskih poteh, sledijo aktivnosti v zraku, plezanje, turno smučanje in hoja po brezpotju. Med glavnimi vzroki za najhujše nesreče v naših gorah so v zadnjih letih predvsem zdrs in padajoče kamenje.

Po besedah policista Igorja Zlodeja sta s kolegom gornikom med drugim tudi svetovala, kaj storiti v primeru, če bi se znašli v težavah in kaj je dobro vedeti, preden se tudi sicer odpravijo na pot v visokogorje. Sicer pa policista tokrat nista obravnavala nesreč ali poškodb, prav tako ne kršitev. S podobnimi preventivnimi aktivnostmi bomo nadaljevali tudi v prihodnje.