Sorodne objave

 

Kriminalisti Policijske uprave Nova Gorica so v zadnjih tednih uspešno zaključili večmesečno kriminalistično preiskavo kriminalnih združb  in posameznikov, ki so na območju Nove Gorice in okolice oskrbovali domače in italijanske kupce s prepovedanimi drogami. V zaključnih akcijah so kriminalisti zasegli večjo količino prepovedanih drog, nekaj streliva in ročno bombo.

tiskovnakonferenca 1

Na fotografiji Milovan Ipavec, vodja Sektorja kriminalistične policije, in Dean Božnik, tiskovni predstavnik PU Nova Gorica


Zvočni posnetek izjave Milovana Ipavca (mp3) 


1) Kriminalno združbo, ki je delovala predvsem na območju Nove Gorice, je vodil 56-letni moški iz Nove Gorice, ki je pred kratkim prišel iz pripora zaradi istovrstnih kaznivih dejanj. Ugotovljeno je bilo, da je omenjeni, takoj ko je prišel iz pripora, organiziral mrežo preprodajalcev prepovedanih drog, ki so zanj preprodajali droge odvisnikom z območja Nove Gorice in okolice, predvsem pa italijanskim državljanom, ki so prihajali na območje Nove Gorice in kupovali prepovedane droge. Tako so kriminalisti ugotovili, da so prepovedano drogo zanj preprodajale najmanj tri osebe, in sicer 29-letni moški iz Nove Gorice, 29-letni moški iz okolice Nove Gorice ter 51-letni moški iz Opatjega Sela.

Kriminalisti so še ugotovili, da je prepovedano drogo vodji dostavljal 29-letni državljan BiH, začasno prebivajoč v Ljubljani. Tako so kriminalisti slednjemu samo v enem primeru zasegli več kot 140 g heroina, ki ga je poskušal dostaviti 56-letnemu Novogoričanu. Kriminalisti so pri hišnih preiskavah zasegli več kot 250 gramov heroina, manjšo količino kokaina in hašiša, elektronske tehtnice in ostale predmete, ki so jih uporabljali pri preprodaji prepovedanih drog. Pet članov te združbe so kriminalisti ovadili za 32 kaznivih dejanj.

IMG 2351 1

2) Druga kriminalna združba je delovala v okolici Nove Gorice. Med kriminalistično preiskavo so kriminalisti ugotovili, da je 29-letni Ljubljančan s prepovedano drogo heroin oskrboval 38-letnega moškega iz območja Renč, ki je s pomočjo 30-letnega posrednika iz Mirna prepovedano drogo preprodajal na območju Nove Gorice našim in italijanskim kupcem. Prav tako so ugotovili, da je slednji prepovedano drogo nabavljal tudi pri 24-letnem moškem iz Renč, ki je na svojem domu prodajal prepovedane droge.

Kriminalisti so združbi zasegli več kot 130 gramov prepovedane droge heroin, manjše količine kokaina in hašiša, pri hišni preiskavi pri enem izmed osumljencev pa so zasegli več nabojev različnih kalibrov in ročno bombo starejše izdelave. Šest članov te združbe so kriminalisti ovadili za 36 kaznivih dejanj.

IMG 2370 1

3) Tretja kriminalna združba je delovala na območju okolice Nove Gorice. Kriminalisti so ugotovili, da je 25-letni moški iz območja Branika nabavljal prepovedano drogo pri 33-letnem Ljubljančanu ter jo na širšem območju Nove Gorice prodajal domačinom in italijanskim kupcem. Zanj je prepovedano drogo prodajal tudi 25-letni moški z območja Branika. Pri hišni preiskavi dobavitelja so zasegli 10,5 grama heroina, 0,5 grama kokaina in dve precizni elektronski tehtnici s sledovi rjavega prahu. Tri člane te združbe so kriminalisti ovadili za 5 kaznivih dejanj.

S kriminalistično preiskavo so kriminalisti še ugotovili, da je 25-letni moški z območja Branika na območju Rožne Doline in Šempetra pri Gorici prodajal italijanskim državljanom prepovedane droge, in sicer je prodal najmanj 150 gramov konoplje, 5,5 gramov kokaina, 0,5 grama heroina in 13 gramov hašiša. Kriminalisti so ga ovadili za 23 kaznivih dejanj.

IMG 2642 1

V celotni preiskavi so policisti kazensko ovadili skupaj 14 oseb zaradi suma storitve 96 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po določbah 186. člena Kazenskega zakonika RS, opravili 7 hišnih preiskav in zasegli čez 400 gramov heroina, 8 gramov kokaina, 150 gramov konoplje in 21 gramov hašiša. 8 oseb so privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zoper 3 osebe odredil pripor, zoper 4 pa hišni pripor.

Med kriminalistično preiskavo so kriminalisti v zvezi s prodajo prepovedanih drog italijanskim državljanom zelo dobro sodelovali tudi s karabinjerji iz Gradiške in Nabrežine. Preiskavo pa je ves čas aktivno usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.