Sorodne objave

 

30 motoristov, članov moto klubov iz različnih krajev z območja Policijske uprave Nova Gorica, se je odzvalo povabilu in 17. marca 2012 so skupaj s policisti preživeli triurno teoretično usposabljanje za vožnjo motornih koles, drugi dan pa še praktičen preizkus. Pri tem sta sodelovala AMD Gorica in Moto skupino OK Riders, vsi skupaj z željo in ciljem zmanjšati število in težo posledic prometnih nesreč, v katerih so udeleženi vozniki motornih koles.

1 zm2 zm

Policist Samuel Uršič iz Postaje prometne policije Nova Gorica, sicer inštruktor za vožnjo motornih koles, je poudaril predvsem pripravo motornega kolesa in voznika pred motoristično sezono. Nadalje je prisotne opozoril na pravilno vožnjo z motornim kolesom in na različne nepredvidene oz. nevarne situacije s katerimi se voznik motornega kolesa med vožnjo najpogosteje srečuje na cesti ter pravilno ukrepanje v takšnih primerih. Najpomembnejša okoliščina za voznika motornega kolesa pri vožnji je sposobnost predvidevanja dogodkov na cesti, ob cesti in na cestnih priključkih.

Stanje prometne varnosti na območju te policijske uprave je predstavil Drago Ozebek iz Sektorja uniformirane policije PU Nova Gorica. V nadaljevanju je podrobno pojasnil nekatere novosti lani spremenjene prometne zakonodaje. Zbranim je skupaj s sodelavci predstavil analizo najpogostejših vzrokov prometnih nesreč z udeležbo voznikov motornih koles v zadnjih letih na tem območju; pri tem so bili izpostavljeni cestni odseki Nova Gorica – Tolmin – Bovec in Tolmin – Idrija. Po ugotovitvah policije je na prvem mestu med vozniki motornih koles še vedno neprimerna in neprilagojena hitrost vožnje. Vsekakor pa so vozniki tudi pogosto žrtve prometnih nesreč, ko jim ostali udeleženci v prometu izsilijo prednost pri vključevanju ali jih nepravilno prehitevajo.

Pri obravnavanju prometnih nesreč z udeležbo voznikov motornih koles so še vedno posamezni primeri, ko vozniki vozijo pod vplivom alkohola. Zato so bili prisotni opozorjeni na posledice v primeru takšnih kršitev, vključno z izrekanjem kazenskih točk in zaseg vozila kot skrajnega ukrepa v skladu s prometno zakonodajo.

Usposabljanja so se udeležili tako starejši kot tudi mlajši vozniki ter več sopotnic; po dolžini vozniškega staža tako vozniki začetniki kot tudi že izkušeni motoristi. Zelo je zaželeno, da bi se takšnih in podobnih usposabljanj pred začetkom motoristične sezone udeležilo čim več voznikov, saj so se prometne nesreče z udeležbo voznikov motornih koles že zgodile, sezona pa se dobro še ni začela.

V letu 2011 so na območju Policijske uprave Nova Gorica za posledicami prometnih nesreč umrli 4 vozniki motornih koles in ena sopotnica na motorju. V letošnjem letu pa so policisti na tem območju že obravnavali eno prometno nesrečo s smrtnim izidom voznika motornega kolesa.

3 zm4 zm

Drugi dan pa smo imeli še praktično usposabljanje. Na parkirišču pred večjim trgovskim centrom v Kromberku so policisti inštruktorji PPP Nova Gorica voznike motornih koles usposabljali na prirejenem poligonu. Izvajali so različne vaje, ki lahko bistveno prispevajo k varnejši vožnji, tj. zaviranje z motornim kolesom, umikanje oviri na cesti, vožnja osmica, vožnja v krogu ipd.

Z usposabljanji oziroma preventivnim projektom Policijska izkušnja kot nasvet bomo nadaljevali tudi aprila in maja.