Sorodne objave

 

Policijska uprava Nova Gorica je v sodelovanju s Svetom za  preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Nova Gorica 17. maja 2012 v Novi Gorici izvedla preventivno akcijo z naslovom Hitrost in posledice v prometnih nesrečah. Omenjena akcija je potekala v okviru treh preventivnih akcij, in sicer Hitrost – počasneje je varneje, Pripnite se in doživite! ter 0,0 šofer- trezna odločitev.

Te preventivne aktivnosti so potekale s ciljem osveščanja voznikov motornih vozil in ostalih udeležencev na težo posledic, ki se zgodijo v prometnih nesrečah, ki nastanejo zaradi neprilagojene hitrosti. Pristojni so zbranim tudi poudarili pomembnost uporabe varnostnih pasov v vozilih. Želja policistov je spodbuditi vse udeležence v cestnem prometu k doslednem spoštovanju cestnoprometnih predpisov, da bi vozili s primerno hitrostjo in tehnično ustreznimi vozili in da ne bi vozili pod vplivom alkohola. Previdnost in zbranost  udeležencev v prometu morata biti vedno na prvem mestu; ni odveč opozoriti tudi na strpnost in spoštovanje ostalih udeležencev.

Prometna varnost na območju Policijske uprave Nova Gorica je v prvih štirih mesecih 2012 primerljiva s  stanjem v enakem obdobju lani. Policisti so v tem času obravnavali skupno 264 (v enakem lanskem obdobju 244) prometnih nesreč. Za posledicami prometnih nesreč so v letošnjem navedenem časovnem obdobju umrle 3 (3) osebe, 14 (17) oseb je bilo hudo in 85 (79) lahko telesno poškodovanih. Za posledicami prometnih nesreč s primarnim vzrokom hitrost sta v letošnjem letu umrli 2 (1) osebi.


Datum preventivne dejavnosti ni bil naključen, saj v tem obdobju in prihajajočih mesecih policisti najpogosteje obravnavajo prometne nesreče, kjer med primarnimi vzroki izstopa neprimerna in neprilagojena hitrost voznikov motornih vozil, zlasti ko govorimo o prometnih nesrečah z najtežjimi posledicami. Za zmanjševanje najhujših posledic prometnih nesreč ima velik pomen tudi dosledna uporaba varnostnih pasov tako voznikov kot tudi vseh sopotnikov, tudi na zadnjih sedežih. Uporaba varnostnih pasov je obvezna tako na daljših razdaljah kot tudi pri mestni vožnji. Kot sekundarni vzrok prometnih nesreč pa je pri voznikih še vedno pogosto prisoten tudi alkohol. Nekateri vozniki hitrosti in načina vožnje še vedno ne prilagodijo svojim sposobnostim za vožnjo, lastnostim in stanju ceste ter preglednosti na njej, gostoti in drugim značilnostim prometa, vremenskim razmeram ter značilnostim vozila in tovora.

Na t. i. informacijski točki so policisti Postaje prometne policije Nova Gorica in Policijske postaje Nova Gorica obiskovalcem predstavili svoje delo in opremo ter vozila. Delili so tudi različen preventivni material in odgovarjali na različna vprašanje prisotnih.