Sorodne objave

 

Na Trgu Ivana Roba v središču Šempetra pri Gorici je 4. oktobra potekala preventivna prireditev ob tednu otroka, ki je sovpadala z akcijo Bodi PreViden, v kateri s svojimi aktivnostmi sodeluje tudi policija.

motorist

Policisti in predstavniki drugih služb smo na prireditvi osveščali pešce, zlasti otroke in starejše, o pomenu nošenja svetlih oblačil, odsevnih površin na oblačilih, o nošenju odsevnih brezrokavnikov, odsevnih trakov in drugih odsevnih teles, ki bistveno povečajo vidnost pešcev. Preventivni nasveti veljajo za vse; za otroke na poti v in iz šole, sprehajalce, krajane, ki obiskujejo verske obrede v jutranjih oz. večernih urah itd. Varnost pešcev v cestnem prometu se praviloma poslabšuje v jesenskem in kasneje v zimskem obdobju, ko dnevi postajajo krajši, pa tudi vidnost je slabša zaradi vremenskih razmer, kot so megla, dež in sneg. Zato dodatna previdnost v teh jesenskih dneh zagotovo ni odveč!

Učence osnovnih šol pa tudi druge zainteresirane krajane smo s prireditvijo želeli opozoriti na nevarnosti v cestnem prometu in najpogostejše dejavnike prometnih nesreč. Policisti in drugi sodelujoči smo tako opozarjali obiskovalce, da morajo pešci čim bolje poskrbeti za lastno varnost v cestnem prometu, hkrati pa smo opozarjali tudi voznike na večjo pozornost in skrb za pešce, saj so ti najranljivejša in najbolj ogrožena skupina udeležencev v prometu.

poligon

Policisti so najmlajšim tudi svetovali, kako naj čim bolj varno in samostojno stopajo v svet prometne varnosti. Osnovnošolci so se na manjšem kolesarskem poligonu preizkusili v varni vožnji s kolesom, odrasli pa so spoznavali, da se nesreče zgodijo tudi zaradi njihovih lastnih napak oz. neustreznega ravnanja. Zlasti starejši občani so pogosto žrtve prometnih nesreč, predvsem zaradi kršitev cestnoprometnih predpisov. Veliko nesreč, ki jih povzročijo starejši pešci, so tudi posledica slabših psihofizičnih sposobnosti posameznika, pretemnih oblačil, ki jih nosijo med sprehodom, in neuporabe odsevnih teles, zaradi česar jih vozniki ne opazijo pravočasno.

Obiskovalci so na prireditvi lahko spoznali t. i. Vidka, demonstracijsko napravo, ki omogoča prikaz vidnosti pešca v temi. Tako so se lahko prepričali, kako pomembno je, da ima pešec ob temnem delu dneva na sebi ali ob sebi ustrezen odsevni predmet. Gasilci pa so poleg svoje opreme predstavili tudi reševanje poškodovanega izpod osebnega vozila.

SAM_2109

Policisti so obiskovalcem razdelili tudi različno preventivno gradivo (zloženke, odsevne trakove, kresničke ...) in odgovarjali na številna  vprašanja glede varnosti in postopkov policije v cestnem prometu. Med mlajšimi je bilo tudi veliko zanimanja za delo in službeno vozilo policistov za izravnalne ukrepe, t. i. šengenbus, ki je opremljeno za odkrivanje prepovedanih drog in ponarejenih listin. Šengenbus je tudi povezan s šengenskim informacijskim sistemom, kar policistom omogoča, da lahko hitro in učinkovito preverijo podatke oseb in vozil v postopku. Novogoriški prometni policist pa je malčkom predstavil delo policistov motoristov, ki svoje naloge opravljajo s službenimi motornimi kolesi.  

Kot je povedal komandir Policijske postaje Šempeter pri Gorici mag. Kristjan Mlekuš, je varnost ena temeljnih dobrin in naša skupna skrb. "Zato je pri zagotavljanju prometne varnosti zelo pomembno partnersko sodelovanje policije tako s pristojnimi institucijami kot tudi z lokalnimi skupnostmi," je še dodal.

Poleg šempetrskih policistov so na prireditvi v središču mesta sodelovali tudi policisti Postaje prometne policije Nova Gorica in Policijske postaje za izravnalne ukrepe Nova Gorica ter predstavniki Sveta za preventivo iz vzgojo v cestnem prometu Občine Šempeter - Vrtojba, dijaki Tehniškega šolskega centra Nova Gorica, občinski redarji iz Medobčinske uprave občin Šempeter - Vrtojba, Miren - Kostanjevica in Renče - Vogrsko, predstavniki Javne agencije RS za varnost prometa, gasilci PGD Šempeter pri Gorici in Gasilska enota Nova Gorica ter rally voznik Leon Vodopivec.


Varnost v cestnem prometu