Skupina delavcev Policijske postaje Tolmin je 31. decembra 2008 v spomin na pokojnega sodelavca Jakoba Ornika položila cvetje in prižgala svečko pri obeležju, postavljenem na mestu, kjer se je pred 16 leti smrtno ponesrečil med opravljanjem službene dolžnosti.

090106-JakobuOrnikuVSpomin01

Jakob Ornik je bil na silvestrovo leta 1992 v policijski patrulji. S sodelavcem sta bila nekaj minut po polnoči, na novega leta dan, poslana na obravnavanje prometne nesreče s telesnimi poškodbami, ki se je zgodila na lokalni cesti nad Tolminskimi koriti v smeri proti planini Polog. Na kraju prometne nesreče je želel Ornik ponesrečencu pomagati tako, da je sestopal po strmem pobočju do njega, vendar je pri tem zaradi spolzkega in strmega terena omahnil v temo in globino Tolminskih korit.

090106-JakobuOrnikuVSpomin02

Njegovo življenje se je pri še nedopolnjenih petindvajsetih letih končalo v objemu naravnih lepot, ki so že v starih časih navdihovale pesnike in pisatelje. Obiskovalca presunejo s svojo lepoto barv in oblik. Obenem pa vzbujajo strah in spoštovanje nad strmimi previsi korit, skozi katere si je reka Tolminka utrla pot k smaragdni reki.

090106-JakobuOrnikuVSpomin03

Lepo je, da se nanj spomnijo tudi policisti, ki ga niso poznali. Le tako bo živel spomin na policista, ki ni imel te sreče, da bi lahko še danes pomagal ljudem v stiski. Prav to bogati človeka tako v spominu kot življenju.


Besedilo: Mitja Jerkič, PP Tolmin
Fotografije: Dušan Komar, PP Tolmin