Sorodne objave

 

Na novinarski konferenci 29. januarja 2010 je vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Nova Gorica Milovan Ipavec podrobneje predstavil nedavna uspeha novogoriških policistov.

Kriminalisti so namreč ugotovili, kdo je 9. januarja 2010 hudo poškodoval 30-letnika iz Šempetra pri Gorici in ga pustil pred gostinskim lokalom v Kromberku pri Novi Gorici. Končali so tudi s preiskavo požiga tovornega vozila, do katerega je prišlo 13. januarja na ograjenem prostoru pri nekdanjem podjetju v Šempetru pri Gorici.

 

Zvočni posnetek izjave Milovana Ipavca - 1. del (mp3) 

Zvočni posnetek izjave Milovana Ipavca - 2. delZvočni posnetek izjave Milovana Ipavca - 2. del (mp3)   

 

Po besedah Milovana Ipavca so policiste PU Nova Gorica zgodaj zjutraj 9. januarja 2010 iz zdravstvenega doma obvestili, da so pred gostinskim lokalom v Kromberku pri Novi Gorici oskrbeli hudo telesno poškodovanega 30-letnega moškega iz Šempetra pri Gorici in ga nato odpeljali v splošno bolnišnico v Šempeter pri Gorici. Policisti so nato z zbiranjem obvestil in ogledom kraja ugotovili, da je bil moški telesno poškodovan že v lokalu, nato pa prinešen ven. Z več kot 50 pogovori so še odkrili, da je moškega na plesišču v lokalu udaril 27-letni moški iz okolice Nove Gorice, nato pa so ga druge osebe odnesle iz lokala. Osumljencu so kriminalisti 21. januarja 2010 odvzeli prostost in ga še isti dan s kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja hude telesne poškodbe (123. člen Kazenskega zakonika) privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Novi Gorici. Osebe, ki so poškodovanega 30-letnika odnesle in ga pustile pred lokalom, pa bodo kriminalisti kazensko ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja opustitve pomoči (130. člen KZ-1). Na srečo se je poškodovanemu zdravstveno stanje izboljšalo do te mere, da so ga po desetih dneh odpustili iz splošne bolnišnice.

***

Na parkirišču v kompleksu bivšega podjetja ABK v Šempetru pri Gorici je 13. januarja 2010 okrog 23. ure prišlo do požiga tovornega vozila. Ogenj je zajel kabino tovornega vozila, ki je v celoti zgorela, širjenje ognja na polpriklopnik in na druga parkirana tovorna vozila pa so preprečili gasilci. Na zgorjenem tovornem vozilu je nastalo za približno 40 tisoč evrov škode. Z ogledom kraja so policisti Policijske postaje Šempeter pri Gorici in kriminalistični tehnik na PU Nova Gorica ugotovili, da je bil ogenj podtaknjen še pod pet preostalih tovornih vozil istega podjetja, ki ima sedež v Kromberku pri Novi Gorici. Glede na to, da je požig tovornjakov le deloma uspel, je bilo pričakovati, da bodo storilci poskušali požig ponoviti, zato so kriminalisti in policisti to območje ponoči poostreno nadzirali. Tako so 16. januarja ob približno 1. uri zjutraj pri tovornih vozilih, na katerih je bil že ob prvem požigu podtaknjen ogenj, zalotili dve osebi, ki sta poskušali ponoviti dejanje in požgati ista tovorna vozila s polpriklopniki, saj sta v ta namen s sabo prinesla tudi pripomočke oz. vžigalna sredstva. Osumljenca, gre za 20-letnega italijanskega državljana in 17-letnega mladeniča iz Tolmina, sta poskušala pobegniti, a so ju policisti takoj prijeli. V zvezi z motivom za požig tovornih vozil so policisti ugotovili, da sta oba osumljenca h kaznivemu dejanju napeljala 32-letni Hrvat, ki sicer prebiva v italijanski Gorici, in 30-letni domačin iz okolice Nove Gorice. Po naročilu 35-letnega lastnika tovornih vozil (ki je želel na svoje prevozniško podjetje ta način rešiti iz finančnih težav) sta za ustrezno plačilo napeljevala 20-letnega italijanskega državljana in 23-letnega domačina iz Tolmina, naj - prav tako za ustrezno denarno plačilo - požgeta vseh šest tovornih vozil s polpriklopniki. Ker pa požigalcema dejanje 13. januarja ni v celoti uspelo, sta ga kasneje, 16. januarja, poskušala dokončati isti italijanski državljan in mladoletnik iz Tolmina, ki pa so ju policisti še pravočasno prijeli in jima dejanje preprečili. Policisti so odvzeli prostost vsem šestim osumljencem več kaznivih dejanj, in sicer  poškodovanja in poskusa poškodovanja tuje stvari, napeljevanja k poškodovanju tuje stvari in poskusa goljufije. Vsi so bili po policijskem zaslišanju izpuščeni, razen lastnika podjetja, ki so ga s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Novi Gorici zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja poskusa goljufije (211. člen Kazenskega zakonika).