Sorodne objave

 

Na Policijski upravi Nova Gorica so včeraj, 15. aprila 2015, podrobneje predstavili uspešno preiskavo ponarejanja receptov za zdravila na območju svoje uprave, v okviru katere so ovadili 119 oseb (15 slovenskih državljanov in 104 italijanske državljane) in zasegli 1.667 ponarejenih in prenarejenih receptov.

MarinoPangos

Zvočni posnetek izjave Marina Pangosa (mp3) 

 

Kot je povedal vodja sektorja kriminalistične policije Marino Pangos, so novogoriški kriminalisti v prvi polovici leta 2014 postali pozorni na uporabo ponarejenih in prenarejenih italijanskih belih receptov v lekarnah na območju Nove Gorice, saj so na ulicah pri opravljanju policijskih nalog zaznali povečano ponudbo zdravil, predvsem med odvisniki od prepovedanih drog (povečano število zasegov).

Z intenzivnim delom so ugotovili, da je 119 osumljencev (15 slovenskih in 104 italijanski državljani) v obdobju med letoma 2010 in 2014 v lekarnah na območju Nove Gorice uporabilo veliko število ponarejenih in prenarejenih italijanskih receptov. Osumljenci so z recepti prišli do zdravil, ki vsebujejo aktivne snovi, ki so v skladu z Uredbo o razvrstitvi prepovedanih drog razvrščene kot prepovedane droge; gre za prepovedane droge, ki se jih lahko uporablja v medicini. Tu je šlo za zdravila s prepovedano drogo iz skupine benzodiazepinov. Osumljenci so zdravila, ki so jih pridobili na tak način, zlorabljali v smislu uživanja kot tudi nadaljnje prodaje na območju Nove Gorice in mesta Gorica v sosednji Italiji. Prav tako so policisti in kriminalisti v zadnjih dveh letih zaznali povečano prisotnost tovrstnih zdravil "na ulici".

Na podlagi zaznanih kaznivih dejanj so kriminalisti zoper 119 osumljencev podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj ponarejanja listin po 251. členu Kazenskega zakonika.

O pojavu ponarejenih receptov so obvestili tudi italijanske policiste, ki so na podlagi pridobljenih podatkov opravili tudi tri hišne preiskave na območju Gorice (Italija) in sprožili ustrezne postopke zoper italijanske državljane tudi v sosednji Italiji.

Pri obravnavi omenjenih kaznivih dejanj so kriminalisti zasegli 1.667 ponarejenih in prenarejenih receptov. Zaradi tega ocenjujejo, da se je s pomočjo ponarejenih receptov na ulici v zgoraj navedenem času znašlo preko 140.000 tablet tovrstnih zdravil. Vrednost posamezne tablete je "na ulici" od 1,5 do 2,5 evra. Tako je skupna vrednost zdravil na "črnem trgu" med 210.000 in 350.000 evrov.