Sorodne objave

 

Policijska uprava Nova Gorica je 15. aprila 2015 pred novogoriškim Slovenskim narodnim gledališčem v soorganizaciji s Svetom za  preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Nova Gorica pripravila preventivno prireditev z naslovom Hitrost in posledice v prometnih nesrečah.

hitrost

Namen in cilj teh prireditve je bil osveščanje voznikov motornih vozil o nevarnosti prehitre vožnje in posledicah neprilagojene hitrosti v cestnem prometu. Datum preventivnih aktivnosti ni naključen, saj v prihajajočih mesecih policisti najpogosteje obravnavajo prometne nesreče, kjer med primarnimi vzroki izstopa neprilagojena hitrost vožnje voznikov motornih vozil, zlasti pri prometnih nesrečah z najtežjimi posledicami. Za zmanjševanje števila in posledic prometnih nesreč ima velik pomen tudi prilagojena hitrost motoristov ter uporabe motoristične zaščitne opreme. Za večjo varnost je pomembna tudi dosledna uporaba varnostnih pasov tako voznikov kot tudi vseh sopotnikov v vozilu, tudi na zadnjih sedežih. Uporaba varnostnih pasov je obvezna tako na daljših razdaljah, kot tudi pri mestni vožnji. Kot sekundarni vzrok prometnih nesreč pa je pogosto prisoten tudi alkohol.

podelitev2

Prisotne sta na današnji preventivni prireditvi, ki jo je obiskalo precejšnje število predvsem mladih obiskovalcev, nagovorila podžupan Mestne občine Nova Gorica Marko Tribušon in policijski inšpektor Sektorja uniformirane policije PU Nova Gorica Janko Mencinger. V svojih kratkih nagovorih sta med drugim poudarila, da želijo organizatorji spodbuditi vse prometne udeležence k spoštovanju cestnoprometnih predpisov, predvsem pa prilagajanju vožnje svojim sposobnostim in razmeram na cesti. Ob tej priložnosti so organizatorji pozvali vse udeležence, da z doslednim upoštevanjem cestnoprometnih predpisov, predvsem pa z odgovorno in strpno vožnjo, tudi sami prispevajo k izboljšanju stanja na področju varnosti cestnega prometa. Za varnost bomo seveda skrbeli tudi policisti, ki bomo poostreno nadzirali cestni, vse z namenom umirjanja hitrosti, ugotavljali pa bomo tudi druge kršitve cestnoprometnih predpisov.

podelitev

Prireditve v središču Nove Gorice so se udeležili tudi nekateri slovenski vrhunski športniki, ki so prisotnim (med njimi je bilo največ dijakov novogoriških srednjih šol) in ostalim obiskovalcem podali preventivne nasvete za varno vožnjo tako motornih koles kakor tudi drugih vozil. Sodelovali so vrhunski športniki, zaposleni v Policiji in Slovenski vojski: smučarski skakalec Jurij Tepeš, gorski tekač Mitja Kosovelj, smučar prostega sloga Filip Flisar in motokrosist Klemen Gerčar. V preventivnih aktivnostih so poleg policistov PU Nova Gorica in Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Nova Gorica sodelovale tudi druge ustanove, in sicer: Tehnični šolski center Nova Gorica - Srednja prometna šola, reševalci Nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Nova Gorica in člani moto kluba OK Riders.

airbag

Organizatorji današnjih aktivnosti so pred zgradbo Slovenskega narodnega gledališča postavili tudi več informacijskih točk. Policisti Postaje prometne policije Nova Gorica in Policijske postaje Nova Gorica so predstavili postopke policije v prometu, službeno patruljno vozilo z videonadzornim sistemom Provida, motorno kolo, laserske merilnike hitrosti ter ostalo opremo za reševanje prometnih nesreč. Policisti so na tej točki delili tudi različen preventivni material, odgovarjali na vprašanja itd. Na mestu prireditve je bilo postavljeno tudi reševalno vozilo Zdravstvenega doma Nova Gorica; reševalci so prisotnim predstavili delo reševalca pri obravnavi prometne nesreče ter vozilo z opremo. Predstavnik moto kluba OK Riders je predstavil sistem zaščitnih zračnih blazin za motoriste, prav tako so lahko posamezniki preizkusili posebna simulacijska očala, ki ponazarjajo oz. prikazujejo vpliv alkohola in prepovedanih drog, se seznanili s tehtnicami za naletno težo itd.

skupinska

Na območju Policijske uprave Nova Gorica je po statističnih podatkih v letu 2014 za posledicami vseh prometnih nesreč umrlo 9 oseb (v letu 2013 6), od tega 3 (4) osebe zaradi neprilagojene hitrosti. Od udeleženih v prometnih nesrečah, ki so se zgodile zaradi prehitre vožnje, je bilo 27 (15) oseb hudo telesno poškodovanih in 88 (98) oseb lahko telesno poškodovanih. Policisti so letos v prvih treh mesecih zaradi neprilagojene hitrosti obravnavali 31 (v enakem lanskem obdobju lani 35) prometnih nesreč.