Sorodne objave

 

V letu 2010 je ponovno zaživela preventivna kampanja Ne-odvisen.si, ki jo vodi in koordinira Zavod7 iz Solkana. Kampanja je februarja 2010 tako obiskala otroke, mladostnike in odrasle v Občini Šempeter - Vrtojba, Občini Miren - Kostanjevica, Občin Kanal ob Soči in Občini Brda.

V prvi projekt, ki je obravnaval problematiko različnih vrst odvisnosti v družbi, se je že leta 2007 vsebinsko in organizacijsko vključila tudi Policijska uprava Nova Gorica. Cilj kampanje je bil osveščati učence, dijake, njihove starše in učitelje o problemu odvisnosti. Policija se je pri tem osredotočila predvsem na problematiko alkohola in prepovedanih drog, ki tudi najbolj vpliva na varnost cestnega prometa, stopnjo kriminalitete oz. splošne varnostne razmere. Kampanja je trajala mesec dni in je obsegala številne aktivnosti. V njej je sodelovalo 23 občin, policijske postaje, strokovnjaki izobraževalnih in zdravstvenih ustanov, različna podjetja, primorski glasbeniki, športniki in medijski pokrovitelji, akcija Ne-odvisen.si pa se je kasneje razširila tudi na območje policijskih uprav Koper in Postojna.

KanalobSociMaffi 1

Odrasleosebe sempeterpriGorici 2 1

Zavod7 je na osnovi pozitivnih izkušenj in ugotovitev prvo kampanjo iz leta 2007 nadgradil in jo razširil v vseslovensko kampanjo. Uradna predstavitev ''nove'' preventivne kampanje Ne-odvisen.si, ki poteka pod sloganom Nariši nov dan, je bila 25. januarja 2010 v Ljubljani. Z nagovorom je otvoritev počastil tudi predsednik republike dr. Danilo Türk, sicer častni pokrovitelj kampanje. Dogodka so se udeležili tudi ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, minister za šolstvo in šport dr. Igor Lukšič, predstavniki drugih ministrstev in institucij, strokovnjaki s posameznih področij, avtor pesmi Nariši nov dan in številni prijatelji kampanje.

predsedniknaekranu 1

OSDobrovo 1 1

OSDobrovo 2 1Na novo zasnovana kampanja, ki poteka pod sloganom Nariši nov dan, je namenjena osveščanju učencev, dijakov, njihovih staršev, učiteljev in drugih odraslih o različnih odvisnostih v sodobni družbi, kot so odvisnosti od prepovedanih drog, alkohol, internet, videoigre in druge odvisnosti.

OSKanal 2 1

OSKanal 3 1

Pri okroglih mizah, ki sodijo v sklop preventivnih aktivnostih, sodelujejo različni strokovnjaki ter policisti in kriminalisti. Policija se je v kampanji osredotočila predvsem na problematiko alkohola in prepovedanih drog. Pri tem so policisti in kriminalisti letos sodelovali predvsem pri aktivnostih, namenjenih učencem od 6. do 9. razreda osnovnih šol in njihovim staršem.

OSKanal 3 2

OSKanal 5 1

Skupaj s strokovnjaki z različnih področij smo učencem osnovnih šol predstavili različne teme in jim svetovali o tem, kako sprejeti samega sebe, o odgovornosti do sebe in drugih, o tem, kje poiskati pomoč pri odvisnosti, kako zdravo in koristno preživeti prosti čas, govorili smo tudi o negativnih posledicah odvisnosti ter odgovarjali na zastavljena vprašanja.

Pri teh aktivnostih so sodelovali kriminalistični inšpektor iz Sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica, policijski inšpektor iz Sektorja uniformirane policije PU Nova Gorica ter policisti Policijske postaje Šempeter pri Gorici in Policijske postaje Nova Gorica, ki so predstavili predvsem varnostno problematiko, povezano z odvisnostjo od prepovedanih drog in alkohola.

OSSempeterpriGorici 2 1

OdrasleosebekriminalistSKPPU sempeterpriGorici 1

odrasli kriminalistinostalistrokovnjaki sempeterpriGorici 1

SempeterpriGorici 1. 1

Prireditve so bile razgibano vodene, popestrile pa so jih tudi znane medijskih osebnosti. Ocenjujemo, da je glede na številčnost publike in pozitivne odzive sodelovanje policije v takšnih aktivnostih prispevalo k promociji policijskega dela, predvsem pa k osveščanju javnosti o pereči družbeni problematiki. Prireditve se v naslednjih tednih selijo tudi na druga območja po Sloveniji.