Sorodne objave

 

V Kobaridu je 7. junija 2015 po nekaj letih ponovno potekala preventivna akcija za motoriste, Moto točka Kobarid 2015, katere namen je predvsem osveščanje voznikov in drugih udeležencev v prometu o problematiki vožnje z motornimi kolesi in posledicah prometnih nesreč, v katerih so udeleženi motoristi. Ti so namreč v prometu manj vidni, slabše zaščiteni in zato tudi bolj ogroženi.

IMG 0009 resize.zm

Na preventivni prireditvi je sodelovalo okoli 300 motoristov iz Slovenije, Italije, Avstrije in Nemčije, ti so poleg preventivnega materiala za spomin in večjo vidnost na cesti dobili tudi rumeno ruto. Predvsem tuji vozniki motornih koles so bili pozitivno presenečeni nad takšno obliko preventivnega dela različnih služb in institucij. 

Policisti Policijske postaje Bovec in Postaje prometne policije Nova Gorica so kot eni od soorganizatorjev na posebej pripravljenem in označenem mestu slovenske in tuje voznike motornih koles ter ostale obiskovalce seznanjali s postopki policije v cestnem prometu. Delili so preventivno gradivo in pokazali različno opremo, ki jo policisti uporabljajo pri nadzoru cestnega prometa. Obiskovalci so lahko preizkusili merjenje hitrosti z laserskim merilnikom, ugotavljanje alkoholiziranosti z alkotestom in svoje veščine preizkusili tudi na simulatorju varne vožnje z motornim kolesom.

IMG 0028 resize.zm

Sicer pa so tudi ostali soorganizatorji preventivne prireditve poskrbeli, da so udeleženci pridobili različne preventivne in turistične informacije: s strani zdravstvene službe o uporabi defibrilatorja in opremi za reševanje ob prometnih nesrečah, zavarovalnica jim je predstavila pogoje za zavarovanje motornih koles, ogledali so si tudi motoristično opremo različnih proizvajalcev ter izpolnjevali anketne vprašalnike na temo večje varnosti motoristov v cestnem prometu.

IMG 0033 resize.zm

Že v preteklih letih so bile podobne preventivne prireditve pod skupnim imenom Moto točka na območju Policijske uprave Nova Gorica organizirane na cestnih relacijah, kjer je v času motoristične sezone največ motoristov in se zato posledično tam zgodi tudi največ prometnih nesreč. Tudi datum preventivne prireditve v tem času ni naključen, saj je v tem obdobju na t. i. Soški cesti in Keltiki veliko domačih in tujih motoristov.

IMG 0045 resize.zm

Pri prekoračitvah hitrosti glede na prejšnja leta izstopajo predvsem domači vozniki, ki dobro poznajo odseke cest in si zato pogosto privoščijo hitrejšo vožnjo, kot je dovoljena. Tuje motoriste pa pogosto pestita utrujenost in s tem povezana nezbranost pri vožnji ter nepoznavanje cest v Zgornjem Posočju.  

IMG 0052 resize.zm

Preventivni prireditvi v Kobaridu bo letos poleti sledila še ena podobna aktivnost za večjo varnost voznikov motornih vozil. Naslednja Moto točka bo namreč potekala 12. septembra 2015 ,  od 9. ure naprej v središču Loga v Trenti.

IMG 0078 resize.zm

Moto točko je organiziral svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu kobariške občine v sodelovanju s Policijsko upravo Nova Gorica in drugimi soorganizatorji (kobariški gasilci, Moto klub OK Riders, pripadniki vojaške policije Slovenske vojske, redarske službe iz Bovca, Kobarida, Tolmina in Kanala ob Soči, AMD Nova Gorica, Rdeči križ Tolmin, lokalna avtošola, predstavniki zavarovalnice in lokalni turistični ponudniki).

IMG 0108 resize.zm