Sorodne objave

 

Na območju Severne Primorske je v soboto, 28. maja 2016, potekala regijska vaja služb za zaščito in reševanje z mednarodno udeležbo Potres Breginj 2016. Vajo so pripravili in izvedli: Uprava RS za zaščito in reševanje in njena izpostava v Novi Gorici, občina Kobarid, javne reševalne službe za zaščito, reševanje in pomoč, Prostovoljno gasilsko društvo Breginj in Gasilska zveza Kobarid.

prakticna vaja Breginje

Vaja je potekala ob 40. obletnici uničujočega potresa in serije večjih popotresnih sunkov, ki so leta 1976 močno prizadeli naselja v Furlaniji in Posočju. Med sodelujočimi enotami gasilcev, reševalcev (med njimi so bili tudi pripadniki civilne zaščite iz Italije in Avstrije), gorskih reševalcev, helikopterske enote Slovenske vojske so sodelovali tudi policisti Policijske uprave Nova Gorica.

Na regijski vaji je sodelovalo kar 25 enot različnih reševalnih služb z 201 pripadnikom, ki so v sklopu vaje preverili usposobljenost, opremljenost in usklajenost različnih ekip za posredovanje, prav tako so preverjali načrte za zaščito in reševanja.

vaja Tolmin

Po scenariju regijske vaje je Slovenijo prizadel močan, rušilni potres in najhuje prizadel občine Kobarid, Bovec in Tolmin. Vaja je bila izvedena v dveh sklopih, in sicer je najprej potekala teoretična štabna vaja na lokacijah posameznih štabov Civilne zaščite, potem pa je sledil drugi, praktični del vaje, kjer so reševalne enote v Breginju na petnajstih delovnih točkah prikazale postopke reševanja v primeru potresa in izvedli nujne ukrepe za reševanje ljudi in živali. Vajo je vodil mag. Samo Kosmač, regijski poveljnik CZ in vodja izpostave uprave v Novi Gorici. Številne udeležence in obiskovalce sta ob začetku praktičnega dela vaje nagovorila ministrica za obrambo Andreja Katič in generalni direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Darko But.

Po vaji so pristojni opravili kratko analizo in ugotovili, da je bila celotna vaja uspešno izvedena in organizirana. Še posebej so izpostavili odlično sodelovanje vseh enot pri reševalnih postopkih. Reševalci so pri svojem delu poskrbeli za lastno varnost ter varnost gledalcev, zato kljub velikemu številu sodelujočih med njimi ni bilo poškodb. Temeljita analiza celotne vaje bo opravljena naknadno.

Policisti različnih policijskih enot PU Nova Gorica so v okviru regijske vaje Potres Breginj 2016 izvedli vajo iskanja pogrešane osebe, ki ji je poveljeval in jo usklajeval Aleksander Vončina, vodja oddelka za splošne policijske naloge iz Sektorja uniformirane policije PU Nova Gorica.

vaja skupinski posnetek

Iskalno akcijo so vodili bovški policisti. Izvedena je bila na podlagi predpostavke, da se je dan pred potresom na območju Breginja izgubila starejša oseba, zato je bilo treba z različnimi strukturami Civilne zaščite izvesti iskalno akcijo. Namen te vaje je bil preveriti vodenje, operativno delovanje in koordinacijo policije s silami za zaščito, reševanje in pomoč, še posebej z enoto reševalnih psov, službo medicinske pomoči, gasilci, gorsko reševalno službo, enoto za zveze in policijsko podporo.

skupinski posnetek

"Pri tovrstnih akcijah je treba zagotavljati pravočasno obveščenost vseh struktur, ki se običajno v dejanski situaciji vključijo v iskalne akcije. Tokrat je vsem sodelujočim na terenu veliko pomagala enota za zveze in podporo s tehničnim vozilom za dokumentiranje in spremljanje iskalne akcije, ki jo je zagotovil regijski štab Civilne zaščite. Sicer pa so vsi sodelujoči pokazali maksimalno angažiranost in usposobljenost pri izvedbi vaje, pri tem pa velja dodati, da so vodniki reševalnih psov s svojimi psi pri tem ponovno dokazali svojo vrednost in uporabnost pri iskalnih akcijah v naravnem okolju," je še dejal Aleksander Vončina iz Sektorja unformirane policije PU Nova Gorica.