Sorodne objave

 

Policisti Policijske postaje Tolmin so v soboto, 21. maja 2016, na poligonu avtošole v Tolminu, skupaj s tamkajšnjimi reševalci, gasilci in Moto klubom Soča, izvedli še drugi, praktični del delavnice za motoriste pod sloganom Skupaj za večjo varnost. 

Teoretični del delavnice je potekal že v prvi polovici aprila 2016 v prostorih Moto kluba Soča in se ga je udeležilo 50 motoristov. Takrat je predstavnik AMZS Marjan Peljhan predaval o prometnih predpisih in novostih v Pravilniku o prometni signalizaciji in opremi cest, predstavnik ene od slovenskih zavarovalnic je navzočim predstavil zavarovalniške pogoje, ki veljajo v Sloveniji in tujini v primeru prometnih nesreč ali drugih nevšečnostih v cestnem prometu. O svojih prigodah na motorju je predaval tudi novinar revije MotoSI Mitja Gustinčič.

motorji

Sobotnega, praktičnega dela moto delavnice se je v lepem sončnem vremenu letos udeležilo okoli 150 motoristov, kar je bistveno več kot lani, spretnostno vožnjo med stožci in druge vaje na poligonu pa je opravilo 82 motoristov.

V okviru praktične delavnice so motoristi lahko preizkusili in obnovili znanje za vožnjo motornega kolesa med stožci na posebej prirejenem poligonu (vožnja “v hodniku”, pravilno in varno zaviranje ...) in tako prispevali k večji prometni varnosti, tako zase kot tudi za ostale udeležence v cestnem prometu.

nudenje pomoci

V spremljevalnem programu se je predstavilo velenjsko podjetje. ki je obiskovalcem podalo različne nasvete glede pravilne nege in hrambe motorističnih čelad, posamezniki so njihove čelade lahko tudi preizkusili pri testnih vožnjah.

Tolminski gasilci in reševalci so prikazali simulirano prometno nesrečo in nudenje prve pomoči poškodovanemu motoristu, prikazali so postopke oživljanja oseb, tudi s pomočjo defibrilatorja.

Vodja policijskega okoliša na Policijski postaji Tolmin Jure Kenda pri tem poudarja, da vozniki motornih koles takšno obliko usposabljanja, ki v sklopu moto delavnic v Tolminu poteka že vrsto let, ocenjujejo pozitivno in koristno za vse voznike motornih koles ob začetku motoristične sezone.

praktici del 2

Tovrstna srečanja s preventivno vsebino ter izmenjavo praktičnih in teoretičnih izkušenj namreč precej prispevajo k dvigu ozaveščenosti in večji prometni kulturi motoristov in drugih udeležencev v cestnem prometu. V prihodnje si bodo organizatorji prizadevali, da bi se moto delavnice na Tolminskem udeležilo tudi večje število mlajših motoristov in da bi aktivneje sodelovale tudi druge institucije, odgovorne za varnost cestnega prometa.


Preventivne delavnice za motoriste