Med letošnjo turistično sezono - junija, julija in avgusta - bomo policisti Policijske uprave Nova Gorica na t. i. Soški cesti izvedli preventivne aktivnosti za motoriste pod skupnim imenom "moto točke".  Prva od teh aktivnost bo že to nedeljo, 13. junija. Vabljeni!

Preventivne aktivnosti bodo potekale v naslednjih terminih, vsakič med 9. in 19. uro: 

  • 13. junija v kraju Deskle (nasproti Petrolovega bencinskega servisa);
  • 4. julija v Kobaridu (na parkirišču podjetja TIK);
  • 25. julija v Spodnji Idriji;
  • 8. avgusta na parkirišču Boka pri Bovcu


V teh terminih in na posebej pripravljenih in označenih mestih (na cestah G2/103 in G2/103) bomo voznike enoslednih motornih vozil policisti seznanjali s postopki policije v prometu, jim svetovali, kako naj vozijo, da bodo varnejši, izvedli pa bomo tudi prikaz opreme, ki jo uporabljamo za nadzor v cestnem prometu.

Voznike enoslednih motornih vozil vabimo, da se nam na "moto točkah" pridružite in tudi sami sodelujete pri preventivnih aktivnostih!

Fotoarhiv 4poligonPolicistPPPNG

Kot pobudniki te akcije smo na PU Nova Gorica k sodelovanju v preventivnih aktivnostih pritegnili tudi člane motoristične skupine OK Riders, reševalce nujne medicinske pomoči, AMZS in zavarovalnice, ki delujejo v tem okolju.


Člani motoklubov bodo v okviru tega projekta motoristom tako razdeljevali zloženke s preventivno vsebino in odsevne brezrokavnike ter jih opozarjali na previdno vožnjo, reševalci nujne medicinske pomoči pa bodo pripravili praktične prikaze nudenja prve pomoči motoristom. Zavarovalnice bodo svetovale glede varne vožnje in zavarovanj motornih koles, prodajalci enoslednih vozil pa bodo razstavili različne modele motorjev. Avtomoto zveza Slovenije bo na prireditvenih točkah postavila preventivne naprave za merjenje reakcijskega časa.

Fotoarhiv 1

Po besedah policijskega inšpektorja Draga Ozebka iz Sektorja uniformirane policije na PU Nova Gorica je skupni cilj naštetih preventivnih aktivnosti predvsem ozaveščanje voznikov in medijev o problematiki vožnje z enoslednimi vozili in seznanjanje s posledicami prometnih nesreč, v katerih so udeleženi motoristi. Iz leta v leto je na cestah več voznikov motornih koles, koles z motorjem in koles. Ti vozniki so dejansko manj vidni in zato še posebej ogroženi, saj jih vozniki osebnih in tovornih vozil pogosto spregledajo, kar ima navadno hude, tudi tragične posledice.

Kot je še dejal Ozebek, predvideni datumi junija, julija in avgusta niso naključni. Na t. i. Soški cesti in Keltiki je med poletno turistično sezono veliko tako domačih kot tujih voznikov enoslednih vozil. Vozniki ceste zaradi njenih značilnosti in konfiguracije ne uporabljajo samo kot turisti. Marsikateri voznik motornega kolesa jo ima žal tudi za nekakšen "motopoligon", kjer si privošči hitrejšo vožnjo in s tem ogroža ne le sebe, temveč tudi druge udeležence v cestnem prometu. Zato v zadnjih treh letih, predvsem med vikendi, te ceste poostreno nadziramo tudi s posebnimi policijskimi patruljami.

Opisane aktivnosti pod sloganom "moto točke" se vsebinsko navezujejo tudi na preventivne aktivnosti v preteklih letih (predavanja in spretnostne vožnje na poligonih, delitev preventivnih zloženk, označevanje nevarnih odsekov in mest, kjer je prišlo do smrtnih prometnih nesreč), ki so imele pozitiven učinek na voznike enoslednih vozil oz. na potencialne kršitelje.

Fotoarhiv 2

Statistični podatki

Na območju PU Nova Gorica se je v letu 2009 zgodilo 1.137 prometnih nesreč (1.181 v letu 2008). V teh prometnih nesrečah je bilo udeleženih 69 (63) voznikov motornih koles, v treh (1) pa so vozniki motornih koles zaradi posledic nesreče umrli. 15 (16) voznikov motornih koles oz. njihovih sopotnikov je bilo hudo, 34 (27) pa lahko telesno poškodovanih. V 17 (19) nesrečah se udeleženci niso poškodovali.

Lani smo poleg tega obravnavali še 34 (22) prometnih nesreč voznikov koles z motorjem. Smrtnih nesreč teh voznikov nismo obravnavali, so pa bili v 9 (2) prometnih nesrečah vozniki koles z motorjem hudo, v 19 (15) primerih pa laže lahko telesno poškodovani. 6 (5) voznikov koles z motorjem jo je odneslo brez poškodb. 

Prometna kultura je del splošne človekove kulture in jo oblikujemo v dolgotrajnem procesu, ki se začne že v mladosti. Bodimo zgled najmlajšim in prispevajmo k večji varnosti nas in naših otrok!


Aktivnosti policije za večjo varnost voznikov enoslednih motornih vozil