Sorodne objave

 

Na Policijski upravi Nova Gorica smo tudi letos, kot že vrsto let doslej, za učence nižjih razredov osnovnih šol Severne Primorske organizirali že tradicionalno zaključno prireditev likovnega natečaja in preventivne akcije Varno na poti v šolo in domov. 

kulturniprogram OSIvanaRoba

Prireditev je 2. decembra 2016 potekala v stavbi Občine Šempeter-Vrtojba. Člani Policijskega orkestra in učenci OŠ Ivana Roba iz Šempetra pri Gorici so poskrbeli za bogat kulturni program.


Novogoriška policijska uprava je namreč letos že štirinajsto leto zapored izvedla likovni natečaj, namenjen osveščanju otrok o varni udeležbi v cestnem prometu. Zaključno prireditev v Šempetru pri Gorici je z otvoritvijo razstave nagrajenih likovnih del mladih avtorjev v občinski zgradbi pripravila policijska uprava v soorganizaciji s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Šempeter-Vrtojba in Občino Šempeter-Vrtojba. Pri pripravi likovnega natečaja sta letos sodelovala Janko Mencinger iz Sektorja uniformirane policije na PU Nova Gorica in Danilo Onišak Vrban, pomočnik komandirja na Policijski postaji Nova Gorica.

razstavalikovnihdel1

Razstavljena likovna dela najboljših mladih avtorjev si bo v občinski zgradbi mogoče ogledati do vključno 9. decembra 2016.


Na policijsko upravo je prispelo 121 likovnih del učencev 3. razredov osnovnih šol s tega območja. Izbor najboljših 20 del je 21. novembra opravila tričlanska komisija, v kateri so bile mentorice likovne umetnosti iz treh osnovnih šol na tem območju (OŠ Solkan, OŠ Lucijana Bratkoviča Bratuša Renče in OŠ Frana Erjavca iz Nove Gorice). 

podelitev4

Župan Občine Šempeter-Vrtojba mag. Milan Turk in komandir Policijske postaje Nova Gorica Sejad Jušić stanajmlajše najprej pozdravila in jim podelila praktične nagrade. Med drugim sta opozorila, da nevarnosti v cestnem prometu prežijo vsepovsod in da k večji prometni varnosti in zmanjšanju števila prometnih nesreč lahko prispevajo prav vsi udeleženci cestnega prometa, tudi z večjo previdnostjo in strpnostjo na naših cestah.


Otroci in mladoletniki sodijo v skupino t. i. šibkejših prometnih udeležencev, ki se zelo redko pojavljajo kot povzročitelji prometnih nesreč, sodijo pa med najranljivejše udeležence v cestnem prometu. Oba govornika sta se na koncu zahvalila vsem, ki s svojim delom prispevajo k varnejši udeležbi otrok v cestnem prometu, in čestitala nagrajenim mladim avtorjem. Pozdravne besede je najmlajšim na prireditvi namenil tudi predstavnik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Šempeter-Vrtojba Silvo Kokot. Celoten program pa je povezoval predstavnik za odnose z javnostmi na Policijski upravi Nova Gorica Dean Božnik.
 

Po statističnih podatkih se je na območju Policijske uprave Nova Gorica od 1. januarja do 26. novembra 2016 zgodilo 763 prometnih nesreč (v enakem obdobju lani 745). V tem časovnem obdobju je zaradi posledic prometnih nesreč umrlo 11 (leto prej 14) oseb, 50 (55) oseb je v prometnih nesrečah utrpelo hude in 242 (307) lažje telesne poškodbe. Glede na skupno število prometnih nesreč so bili v tem obdobju otroci in mladoletniki udeleženi v 23 (v enakem lanskem obdobju 40) prometnih nesrečah, kot povzročitelji pa v 6 (18) prometnih nesrečah. Zaradi posledic je letos 1 (0) otrok za posledicami prometne nesreče umrl, huje telesno poškodovan je bil 1 (5) otrok in 2 (0) mladoletnika, lažje telesno poškodovanih pa 11 (18) otrok in 6 (12) mladoletnikov.


Po besedah Janka Mencingerja iz Sektorja uniformirane policije na PU Nova Gorica so vodstva osnovnih šol na Severnoprimorskem preventivni projekt tudi letos zelo pozitivno sprejeli. dejal je, da se najmlajši z ustvarjanjem likovnih del učijo, kako varno ravnati na poti v šolo in domov, kar je ne nazadnje tudi cilj natečaja: izobraževanje otrok za varno udeležbo v cestnem prometu: "Ne nazadnje je obnašanje in ravnanje otrok v cestnem prometu odvisno tudi od njihovega poznavanja in spoštovanja cestnoprometnih pravil. Glede na dosedanje pozitivne izkušnje bo policija z opisanim projektom nadaljevala tudi v prihodnje."

policijski orkester

Mencinger je županu Občine Šempeter-Vrtojba, predstavniku SPVCP Občine Šempeter-Vrtojba in predstavniku OŠ Ivana Roba iz Šempetra pri Gorici podelil tudi pisno zahvalo za njihovo pomoč in sodelovanje pri zaključku letošnjega likovnega natečaja in preventivne akcije Varno na poti v šolo in domov. Predstavniki novogoriške policijske uprave so se ob tej priložnosti zahvalili vsem soorganizatorjem za izvedbo tega preventivnega projekta, sledilo je krajše družabno druženje z najmlajšimi nagrajenimi avtorji ter njihovimi starši in mentorji.