Sorodne objave

 

Kriminalisti Policijske uprave Nova gorica so pred dnevi uspešno zaključili kriminalistično preiskavo več kaznivih dejanj ropov in drugih kaznivih dejanj na Goriškem, in sicer so dejanj utemeljeno osumljene tri osebe, stare 56, 41 in 34 let. 8. decembra 2016 so jih policisti privedli in izročili dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Novi Gorici v nadaljnji postopek. 

Več informacij o preiskavi je danes predstavil vodja sektorja kriminalistične policije Marino Pangos.

Povedal je, da je policija že v začetku leta prejela informacijo o oboroženem ropu banke v Mostu na Soči. Zamaskirani storilec je popoldne 6. januarja 2016 od uslužbenk zahteval gotovino, pri čemer jim je zagrozil s strelnim orožjem. Nato je z ukradenim denarjem pobegnil. Z dejanjem si je pridobil za več tisoč evrov materialne koristi. V ropu ni bila telesno poškodovana nobena bančna uslužbenka. Novogoriški kriminalisti so se nato osredotočili na dva osumljenca, stara 56 in 41 let, oba z območja Severne Primorske. 

foto2 rop16122016

Z nadaljnjo preiskavo v predkazenskem postopku so kriminalisti zbrali dovolj podatkov, da so 7. decembra 2016 odvzeli prostost 56-letniku, utemeljeno osumljenemu opisanega bančnega ropa, naslednjega dne še 41-letnemu osumljencu, ki mu očitajo sostorilstvo. Uspešne so bile tudi hišne preiskave, saj so pri tem našli in zasegli različne predmete, ki naj bi jih storilci uporabljali: imitacije pištol, maskirne kape idr.

Poleg tega ga utemeljeno sumijo tudi kaznivega dejanja ropa trgovine na Delpinovi ulici v Novi Gorici v začetku letošnjega leta. Zamaskirani storilec je 4. januarja 2016  vstopil v trgovino ter blagajničarko z grožnjami z injekcijsko brizgo in iglo prisilil, da mu je odprla blagajno. Z odtujeno gotovino je zbežal. Na srečo pri dejanju ni bil nihče telesno poškodovan.

foto1 rop16122016

Fotografiji zaseženih predmetov, ki so ju storilci uporabljali pri izvrševanju kaznivih dejanj


V okviru opisane preiskave so kriminalisti spešno preiskali tudi druge rope in nekatera kazniva dejanja na območju PU Nova Gorica. 56-letnega osumljenca so namreč povezali tudi z drugimi izvršenimi ropi novogoriških trgovin. Kot so ugotovili, je 56-letnik skupaj s 34-letno osumljenko 9. novembra 2016 oropal trgovino v Delpinovi ulici. Tudi tu je zagrozil z injekcijsko brizgo, napolnjeno z rdečo tekočino. Storilca sta si prilastila nekaj sto evrov gotovine in nato zbežala.

56-letnika utemeljeno sumijo tudi kaznivega dejanja poskusa ropa ene od trgovin na Cankarjevi ulici v Novi Gorici. 14. novembra 2016 jo je poskusil oropati z imitacijo pištole. Ko mu ni uspelo, je s kolesom zbežal.

41-letni moški pa osumljen tudi storitve kaznivega dejanja izsiljevanja, ker naj bi v času pred izvršitvijo ropa na Mostu na Soči za poplačilo starih dolgov izsiljeval 56-letnika. Ta pa naj bi oktobra in novembra lani na območju Nove Gorice lokalnim odvisnikom preprodajal heroin, ki mu ga je pred tem priskrbel 41-letnik.

34-letna osumljenka pa je bila utemeljeno osumljena storitve kaznivega dejanja ponarejanja listin, saj naj bi od oktobra do decembra 2016 ponaredila listine oz. italijanske lekarniške recepte za psihoaktivna zdravila. Prav tako je 34-letnica osumljena kaznivega dejanja tatvine dveh imitacij pištol v eni od trgovin v Novi Gorici; omenjeno kaznivo dejanje je bilo izvršeno v začetku novembra 2016.

Delo kriminalistične policije v predkazenskem postopku je usmerjalo pristojno Državno tožilstvo v Novi Gorici. Novogoriški kriminalisti so v okviru obsežne kriminalistične preiskave sodelovali tudi s tujimi (italijanskimi) varnostnimi organi. 8. decembra 2016 so kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica vse tri osumljene (oba moška, stara 56 in 41 let, in 34-letno žensko) privedli in izročili dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Novi Gorici v nadaljnji postopek, ki je zanje najprej odredil sodno pridržanje, po zaslišanju pa naslednjega dne za 56-letnega moškega odredil pripor, za 41-letnega moškega pa hišni pripor. Vse tri so kriminalisti in policisti v preteklosti že obravnavali za različna kazniva dejanja.