Sorodne objave

 

V Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini je 1. decembra 2017 potekala tradicionalna zaključna prireditev likovnega natečaja in preventivne akcije Varno na poti v šolo in domov, ki jo tudi letos organiziramo in izvajamo na območju Policijske uprave Nova Gorica za učence nižjih razredov osnovnih šol na Severnem Primorskem.

udelezenci

Policijska uprava Nova Gorica je letos že petnajsto leto zapored izvedla likovni natečaj, ki je namenjen osveščanju otrok o varni udeležbi v cestnem prometu. Zaključno prireditev z otvoritvijo razstave nagrajenih likovnih del je novogoriška uprava pripravila v soorganizaciji s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Ajdovščina in Občino Ajdovščina.

Komandir Policijske postaje Ajdovščina Marko Terbovšek in predsednica Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Ajdovščina Marija Trošt sta pozdravila najmlajše, nato pa najboljšim avtorjem 3. razredov severnoprimorskih osnovnih šol, ki so ustvarjali na temo Varno na poti v šolo in domov, podelila praktične nagrade.

PodelitevNagrad

Oba govornika sta se med drugim zahvalila vsem, ki s svojim delom prispevajo k varnejši udeležbi otrok v cestnem prometu, prav tako sta čestitala nagrajenim avtorjem izbranih likovnih del.

Nevarnosti v cestnem prometu prežijo vsepovsod, zato so organizatorji preventivne prireditve opozorili, da k večji prometni varnosti in zmanjšanju števila prometnih nesreč lahko prispevajo prav vsi udeleženci v prometu, tudi z večjo previdnostjo in strpnostjo na naših cestah.

Za bogat kulturni program so poleg članov kvarteta Policijskega orkestra in članov dramske skupine Mali Holivud, ki delujejo v Centru medgeneracijskega učenja na Ljudski univerzi v Ajdovščini, z glasbenimi točkami in recitalom poskrbeli tudi učenci osnovnih šol Šturje in Danila Lokarja iz Ajdovščine. Program je povezoval predstavnik za odnose z javnostmi PU Nova Gorica Dean Božnik.

PolicijskiOrkester

V okviru letošnjega likovnega natečaja je na PU Nova Gorica prispelo 167 likovnih del tretješolcev s tega območja.

Izbor 20 najboljših likovnih del mladih umetnikov je 22. novembra 2017 pripravila tričlanska komisija, v kateri so bile mentorice likovne umetnosti iz treh osnovnih šol na tem območju: OŠ Miren, OŠ Ivana Roba iz Šempetra pri Gorici in OŠ Milojke Štrukelj iz Nove Gorice.

IzborNajboljsih

Koordinator likovnega natečaja je bil Janko Mencinger iz Sektorja uniformirane policije PU Nova Gorica. Po njegovih besedah so vodstva osnovnih šol na Severnem Primorskem preventivni projekt zelo pozitivno sprejela, saj je cilj natečaja predvsem izobraževati otroke za varno udeležbo v prometu. Otroci in mladoletniki so namreč v cestnem prometu največkrat udeleženi kot pešci, potniki v avtobusih, sopotniki v osebnih vozilih in kasneje tudi kot vozniki koles oziroma koles z motorjem. Varnost otrok je v največji meri odvisna od ravnanja in vzgoje staršev ter njihovega poznavanja in spoštovanja prometnih pravil. K večji prometni varnosti in zmanjšanju števila prometnih nesreč pa lahko prispevajo prav vsi udeleženci z večjo previdnostjo in strpnostjo na cestah. Otroci in mladoletniki, ki so zelo redko povzročitelji prometnih nesreč, sodijo med najranljivejše udeležence v cestnem prometu.

razstava

Po zaključku prireditve so se predstavniki PU Nova Gorica tudi pisno zahvalili vsem soorganizatorjem oz. vsem, ki so pomagali pri izvedbi preventivnega projekta. Glede na dolgoletne pozitivne izkušnje bo policija skupaj s soorganizatorji s tovrstnim projektom nadaljevala še v prihodnje.

* * *

Po statističnih podatkih se je na območju Policijske uprave Nova Gorica letos zgodilo skupno 773 (785 v enakem obdobju leta 2016) prometnih nesreč. Glede na skupno število so policisti PU Nova Gorica letos obravnavali 8 (9) prometnih nesreč s smrtnim izidom, 56 (51) prometnih nesreč s hudo telesno poškodbo, 213 (209) prometnih nesreč z lažjo telesno poškodbo in 496 (516) prometnih nesreč z materialno škodo. Otroci in mladoletniki so bili letos udeleženi v 30 (v enakem lanskem obdobju v 25) prometnih nesrečah, kot povzročitelji pa v 18 (6) prometnih nesrečah. Zaradi posledic prometnih nesreč so bili 3 mladoletniki huje telesno poškodovani, 13 mladoletnikov in 11 otrok pa je bilo lažje telesno poškodovanih.