Sorodne objave

 

Na Mestnem trgu v Idriji je bila 15. septembra 2010 prireditev Družinske urice. Prireditev, na kateri smo sodelovali tudi idrijski policisti, je organiziral Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Idrija v sodelovanju s člani Avto-moto zveze Slovenije.

1

Varnost v cestnem prometu


Obiskovalci, predvsem tisti najmlajši, so z veseljem preizkušali svoje spretnosti na simulatorju varne vožnje. Mnogi so preverili tudi uporabo varnostnih pasov in spoznali njegovo učinkovitost, številni pa so z zanimanjem preizkusili tudi posebna očala za simulacijo alkoholiziranosti pri različnih stopnjah in se tako sami prepričali, kako uživanje alkohola oslabi posameznikove vozniške sposobnosti.

2

S Policijske postaje Idrija sta se preventivne prireditve udeležila pomočnik komandirja Mitja Bratina in vodja policijskega okoliša Edvard Miklavčič. Obiskovalcem sta svetovala o varni udeležbi v cestnem prometu in jih opozarjala na dosledno spoštovanje cestnoprometnih predpisov. Izpostavila sta tudi neprilagojeno hitrost in prisotnost alkohola v cestnem prometu, ki sta najpogostejša vzroka prometnih nesreč z najhujšimi posledicami.

mestni trg

Policista sta obiskovalce opozarjala tudi na pomen vidnosti pešcev v cestnem prometu, ki je s krajšimi jesenskimi dnevi in pogosto meglo slabša. Svetovala sta jim uporabo svetlih oblačil in predmetov, ki izboljšajo njihovo vidnost v prometu (odsevni trakovi, kresničke itd.). Preventivne nasvete sta policista delila skupaj s priznanim inštruktorjem varne vožnje Branetom Leganom, ki je dobro poznan predvsem mlajšim in manj izkušenim udeležencem v cestnem prometu. Med udeleženci prireditve so bili namreč tudi učenci Osnovne šole Spodnja Idrija in dijaki idrijske gimnazije.

miklavcic

Kot je dejal Mitja Bratina, so idrijski policisti s sodelovanjem na tej prireditvi obiskovalcem lahko predstavili svoje delo, hkrati pa so, skupaj z organizatorji, osveščali ljudi o skrbi za varno udeležbo v cestnem prometu. 2Za prometno varnost smo odgovorni vsi, ki nastopamo kot udeleženci. Prometna kultura je namreč del splošne človekove kulture in jo oblikujemo v dolgotrajnem procesu, ki se začne že v mladosti,2 je še dodal Bratina.   

Foto: OŠ Spodnja Idrija