Sorodne objave

 

Vodja Sektorja uniformirane policije PU Nova Gorica Evgen Govekar je na današnji novinarski konferenci podrobneje pojasnil nedavni postopek policistov Policijske postaje za izravnalne ukrepe Nova Gorica z državljani Kube na Bovškem.

Foto2

Kot je dejal Govekar, so policisti v petek, 17. avgusta 2018, na območju Bovca skupaj s predstavniki Finančne uprave RS in inšpekcijskih služb izvajali skupni poostreni nadzor. Med drugim je bil nadzor usmerjen tudi v ugotavljanje nedovoljenih prehodov notranje meje in nezakonitosti bivanja tujcev, saj gre za bližino meje z Italijo.

Ob 15. uri so policisti v Bovcu obravnavali skupino 26 državljanov Kube, ki so z avtobusom pripotovali iz Italije (od tega en mladoleten). V postopku so izvajali pooblastila iz Zakona o nadzoru državne meje in Zakona o nalogah in pooblastilih policije in pri tem ugotovili, da navedeni ne posedujejo veljavnih dokumentov za prestop meje (potni list, veljaven vizum ali drug pravni naslov bivanja). S tem so storili prekršek iz Zakona o tujcih, za katerega je predpisana globa 500 evrov (145. člen 1. odstavek).

Policisti so se na podlagi ugotovitev postopka in ugotovljenih konkretnih okoliščin odločili, da izvedejo postopek v skladu z določili Zakona o prekrških - izdajo plačilnega naloga za 25 državljanov Kube. Za mladoletno osebo so napisali obdolžilni predlog pristojnemu sodniku za prekrške, po naročilu dežurne sodnice pa bo predlog za uvedbo postopka obravnavan v rednem sodnem postopku. 

Med postopkom izdaje plačilnih nalogov so dostavili potne liste državljanov Kube, ki so jih naknadno po dveh urah in pol pripeljali iz Italije.

Ker državljani Kube izrečene globe niso plačali, z odhodom v tujino pa bil se lahko izognili odgovornosti za prekršek, so jim bili na podlagi Zakona o prekrških zaradi zavarovanja izvršitve sankcije začasno s sklepom (do plačila globe) vzeti dokumenti.  

Policisti v okviru nadzora državne meje izvajajo tudi t. i. izravnalne ukrepe na notranjih mejah z namenom ugotavljanja nedovoljenih prehodov notranje meje in preprečevanja, odkrivanja in preiskovanja čezmejne kriminalitete. Tako so policisti v letu 2017 skupaj odkrili in obravnavali 925 kršitev nedovoljenega prehoda notranjih meja, letos v 7 mesecih pa 496 primerov. Ob upoštevanju celotne slike migracij v EU ti ukrepi predstavljajo pomemben element v zagotavljanju varnosti notranjih meja in s tem varnosti vseh držav članic.

V konkretnem primeru je pomembna tudi okoliščina, da državljani Kube za vstop v EU poleg veljavnega potovalnega dokumenta potrebujejo tudi vizum, saj ta država predstavlja višje tveganje kot državljani tistih držav, ki vizuma ne potrebujejo. V preteklosti je slovenska policija že obravnavala državljane Kube, ki so izrazili namero za podajo vlog za mednarodno zaščito (12 v letu 2017).

Izvedeni ukrepi policistov so bili zakoniti in strokovni. Policisti so pri izvajanju prekrškovnih postopkov samostojni v okviru načela zakonitosti, kar je nujno za delovanje pravne države. V teh postopkih morajo upoštevati okoliščine konkretnega primera in ravnati po taktičnem preudarku.

Vsi kršitelji so danes, 20. avgusta, na Policijsko postajo za izravnalne ukrepe Nova Gorica posredovali zahtevo za sodno varstvo zoper vročene plačilne naloge. Celotna zadeva bo odstopljena pristojnemu sodišču.

Dodajamo, da morajo osebe pri sebi na podlagi zakonodaje vedno imeti dokumente za dokazovanje identitete. To pomeni, da jih imajo s seboj oz. jih lahko policistu dostavijo v razumnem času (bližina doma, avta ipd).