Sorodne objave

 

Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica (v nadaljevanju: društvo) je 17. oktobra obeležilo 70-letnico svojega obstoja ter s priznanji nagradilo vse posameznike in ustanove, ki mu pomagajo uresničevati njegovo poslanstvo. Priznanje za uspešno in dolgoletno vzorno partnersko sodelovanje z društvom je prejela tudi Policijska uprava Nova Gorica.

podelitev Predsednik društva Igor Miljavec je priznanje izročil Janku Mencingerju, vodji oddelka za splošne policijske naloge v Sektorju uniformirane policije PU Nova Gorica.


Ob tem je Miljavec povedal, da je društvo skupaj s policijo v zadnjem desetletju pripravilo več delavnic za zagotavljanje varnosti slepih in slabovidnih. Sodelovanje med društvom in policijsko upravo ocenjuje kot vzorno in zelo dobro. Ta program je postal tudi vsedržavni projekt. Novogoriška policijska uprava in društvo namreč že vrsto let uspešno sodelujeta pri različnih preventivnih akcijah za slepe in slabovidne osebe v cestnem prometu, pri delavnicah glede varovanja osebnega premoženja in pri odpravljanju arhitektonskih in drugih komunikacijskih ovir.

Janko Mencinger pa je poudaril, da so policisti z društvom, ki povezuje 230 članov iz vseh trinajstih severnoprimorskih občin, začeli sodelovati že leta 2008. Takrat je predsedniku društva predlagal pripravo preventivnega projekta in zgibanke Z roko v roki, skupaj za boljšo varnost slepih in slabovidnih ter jo leto kasneje tudi pripravil.

Zgibanka je bila rezultat dvoletnega projekta za večjo varnost oseb z okvaro vida na domu in v cestnem prometu in je bila prva tovrstna zloženka v Sloveniji. V njej so poleg nasvetov za varno udeležbo v cestnem prometu tudi nasveti glede varovanja premoženja, nasveti, kje lahko slepi in slabovidni poiščejo pomoč, itd. Namenjena pa je tudi ozaveščanju širše javnosti, ki se običajno ne zaveda dovolj, da med nami živijo tudi ljudje z okvarami vida. Zgibanka bo posodobljena v letu 2019.

Projekt Z roko v roki, skupaj za varnost slepih in slabovidnih je bil pred leti ocenjen kot primer dobre prakse in se je najprej začel izvajati na celotnem območju Policijske uprave Nova Gorica, nato pa leta 2011 postal tudi vsedržavni projekt. Partnersko sodelovanje med policisti in predstavniki društva so se nadaljevale tudi v naslednjih letih, na primer v okviru dneva mobilnosti ob mednarodnem dnevu bele palice, ki se je izvajal na območju večjih krajev, organizirane so bile okrogle mize v različnih krajih, delavnice in druge dejavnosti.

udelezenci Prireditve v mestni hiši v Novi Gorici so se poleg članov društva in njihovih svojcev udeležili tudi predstavniki društev slepih in slabovidnih iz drugih krajev po Sloveniji, predstavniki občin, socialnih in invalidskih ustanov, predstavniki PU Nova Gorica in drugi gostje.