Sorodne objave

 

Na odseku hitre ceste Vipava–Razdrto, v predoru Barnica, je 12. maja 2019 potekala enodnevna regijska vaja reševanja v primeru množične nesreče. V vaji smo sodelovali policisti policijskih uprav Nova Gorica in Koper ter predstavniki različnih služb za zaščito in reševanje. Na ta način smo preverili svoje delovanje pa tudi medsebojno sodelovanje, ki je v takšnih situacijah nepogrešljivo.

Na odseku hitre ceste Vipava–Razdrto, v predoru Barnica, je 12. maja 2019 potekala enodnevna regijska vaja reševanja v primeru množične nesreče.

V vaji smo sodelovali policisti policijskih uprav Nova Gorica in Koper ter predstavniki različnih služb za zaščito in reševanje. Na ta način smo preverili svoje delovanje pa tudi medsebojno sodelovanje, ki je v takšnih situacijah nepogrešljivo.

 

Foto22316

Regijsko vajo pod imenom Barnica 2019 je organizirala in izvedla Uprava RS za zaščito in reševanje, izpostava Nova Gorica, v njej pa je letos sodelovalo približno 100 ljudi.

Poleg članov izpostav Uprave za zaščito in reševanje Nova Gorica in Postojna so bili prisotni tudi gasilci iz vipavske, ajdovske in postojnske gasilske zveze, Gasilsko-reševalni center Ajdovščina in poklicne gasilske enote iz Nove Gorice, več reševalnih ekip nujne medicinske pomoči iz ajdovskega, novogoriškega in postojnskega zdravstvenega doma, delavci DARS-a, člani ekipe prve pomoči območnega združenja Rdečega križa iz Ajdovščine in policisti iz policijskih uprav Nova Gorica in Koper.

Zaradi vaje je bila cesta na omenjenem odseku dopoldne popolnoma zaprta.

Foto489489

Scenarij: na hitri cesti H4 Nanos–Vipava, v smeri Nove Gorice, se je v predoru Barnica zgodila prometna nesreča, v kateri so bila udeležena tri vozila, kombi in dva osebna avtomobila.

V vozilih je bilo skupno 15 potnikov. Do prometne nesreče je prišlo zaradi vožnje v napačni smeri voznika osebnega vozila na hitri cesti H4. Vozilo s tremi potniki je v predoru trčilo s kombiniranim vozilom, v katerem je bilo 8 potnikov. Zaradi prekratke varnostne razdalje tretjega udeleženca nesreče, osebnega vozila s štirimi potniki, ki je vozilo za kombijem, je prišlo še do naleta med njimi. Zaradi razlitja goriva se je pojavila velika nevarnost požara.

Foto39699

Policisti so v okviru vaje zavarovali kraj in širše območje dogodka prometne nesreče, da bi zagotovili varnost ljudi in premoženja ter reševalnim ekipam in oglednim skupinam omogočili nemoteno delo. Med drugim so opravili tudi ogled kraja prometne nesreče s skenerjem za ogled prometne nesreče.

Z vajo so organizatorji želeli preveriti ustreznost regijskih načrtov zaščite in reševanja, realne odzivne čase reševalnih enot, koordinacijo in sodelovanje vseh reševalnih enot in nadzornega centra v Kozini. Preverili so tudi alarmiranje, aktiviranje in obveščanje sil za zaščito in reševanje, delovanje radijskih zvez sistema ZARE in uporabo poveljniško-štabnega vozila v primeru množične nesreče.

Foto165965

Po zaključku je vodja regijske vaje mag. Samuel Kosmač, poveljnik Civilne zaščite Severne Primorske, poudaril, da je bila vaja s strani vseh sodelujočih ena bolje izvedenih vaj v zadnjih letih.

Prav tako je delo policistov novogoriške in koprske policijske uprave odlično ocenil tudi Janko Mencinger iz Sektorja uniformirane policije PU Nova Gorica, ki je pri tem poudaril, da so koprski prometni policisti tokrat prvič v predoru uporabili skener za ogled prometnih nesreč, ki je namenjen natančnemu izrisu in fotografiranju kraja prometne nesreče z vsemi sledovi in meritvami. Z uporabo skenerja so policisti pridobili tudi koristne praktične izkušnje.

Vsi sodelujoči na vaji so dokazali, da so ustrezno pripravljeni in usposobljeni za reševanje tovrstnih nesreč.