Sorodne objave

 

Na Postaji mejne policije Dobova je France Božičnik, vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Novo mesto, danes predstavil uspešno delo policistov in kriminalistov pri odkrivanju in preiskovanju kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države po 308. členu Kazenskega zakonika (KZ-1). Razkril je tudi podrobnosti zasega več kot 13 kg heroina, ki so ga policisti PMP Dobova minuli vikend odkrili na potniškem vlaku.

IMG 6609 bozicnik punm

Zaseg heroina na potniškem vlaku

Na Mejni prehod za mednarodni železniški promet Dobova, na vstopu v Slovenijo, je 12. oktobra 2019 ob 23.25 pripeljal izredni potniški vlak, ki je vozil na relaciji Turčija–Avstrija. Pri mejni kontroli potniškega vagona, ki ga uporablja spremljevalno osebje, je bila najdena potovalna torba, v kateri so policisti zaznali predmete kvadratne oblike, ki so bili oviti v prozorno folijo. Zaradi suma, da je v torbi prepovedana droga, so postopek prevzeli kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto, ki so opravili ogled kraja kaznivega dejanja. Pri tem so ugotovili, da je v potovalni torbi nahaja 26 zavitkov heroina (skupna bruto teža 13.319 g) in ena večja vrečka s konopljo (bruto teža 525,65 g). Potovalna torba je bila last 35-letnega državljana Srbije, sicer zaposlenega v gospodarski družbi prevoznika. Zoper osumljenega je bil odrejeno policijsko pridržanje, včeraj, 14. oktobra, pa je bil priveden na zaslišanje na OS Krško, kjer je preiskovalni sodnik zoper njega odredil pripor.

Glede na prve ugotovitve, način tihotapstva in na zaseženo količino sklepamo, da je osumljenec član dobro organizirane kriminalne združbe, ki se ukvarja s tihotapstvom prepovedane droge v Zahodno Evropo. Trenutno informacije še preverjamo pri tujih varnostnih organih in poskušamo identificirati še ostale člane hudodelske združbe, povezane s tihotapljenjem prepovedane droge. Kazenski zakonik za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog določa kazen zapora od 5 do 15 let. Ocenjujemo, da vrednost zaseženega heroina znaša več kot 1.330.000 evrov (glede na čistost bi se lahko volumen povečal za 4-krat). Cena heroina, odvisno sicer od kakovosti, na območju Slovenije dosega ceno med 22.000 in 25.000 evrov, gram heroina pa se prodaja za ceno od 30 do 50 evrov.

V zadnjih 15 letih je bilo na mejnih prehodih na območju PU Novo mesto zaseženo okoli 900 kg različnih prepovedanih drog, od tega z zadnjo pošiljko 460 kg heroina, preko 400 kg prepovedane konoplje, 10 kg anfetaminov ter še nekaj manjših količin anabilkov, različnih tablet, ki vsebujejo psihoaktivne substance, in kokain.

Fotografije mejne kontrole v Dobovi

Odkrili kriminalno združbo, osumljeno najmanj 30 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države

Kriminalisti sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto so pri svojem delu že lansko jesen zaznali, da na obmejnem območju Posavja deluje kriminalna združba, v okviru katere posamezniki izvršujejo prevoze tujcev, ki poskušajo nezakonito vstopiti v Slovenijo, preko državne meje med Slovenijo in Hrvaško. Kriminalna združba je delovala tako, da so posamezniki v prtljažnikih osebnih vozil preko mejnega prehoda tihotapili tujce.

Tako so na mejnih prehodih novomeški policisti prijeli več voznikov, in sicer slovenskih državljanov, ki so v svojih vozilih prevažali tujce, ki so poskušali nezakonito vstopiti v Slovenijo. Prav tako so tudi hrvaški policisti na mejnih prehodih izvedli več prijetij hrvaških in slovenskih državljanov.

Z intenzivnim zbiranjem obvestil ter na podlagi analiz zbranih podatkov so kriminalisti identificirali več članov kriminalne združbe. Kriminalna združba je bila pri izvrševanju kaznivih dejanj izredno previdna in je z raznimi predhodnicami in spremstvi opazovala okolico in prevoznike opozarjala na prisotnost policije.

Ocenjujemo, da je kriminalna združba v daljšem časovnem obdobju izvršila najmanj 30 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države po 308. členu Kazenskega zakonika (KZ-1).

Ovadenih je bilo skupno 11 osumljencev (nekateri so bili ovadeni tudi na območju Hrvaške) v starosti od 25 do 30 let, večina so doma iz Posavja (eden iz Izole).

Konec septembra je bilo opravljenih sedem hišnih preiskav, pri katerih so bili najdeni predmeti, pomembni za dokazovanje kaznivih dejanj (telefoni, SIM kartice), najdene pa so bile tudi manjše količine prepovedane droge (konoplja, različne tablete ...) in pištola.

Organizator kriminalne združbe je že dlje časa, in sicer od konca junija 2019, v priporu zaradi storitve kaznivih dejanj z elementi nasilništva in kaznivih dejanj, povezanih s prepovedanim orožjem (zaseženih je bilo tudi več kosov orožja), v letu 2016 pa je bil obsojen tudi na Hrvaškem zaradi kaznivih dejanj, povezanih s tihotapljenjem ljudi.

Zoper vse ostale osumljene je bilo odrejeno policijsko pridržanje, eden je bil priveden na zaslišanje na krško sodišče, kjer pa pripora zanj niso odredili. Vsi člani so bili večkrat obravnavni za različna premoženjska in nasilna kazniva dejanja ter kazniva dejanja, povezana s prepovedanim drogami. Nekateri med njimi so bili za kazniva dejanja tudi že obsojeni.

Cena prevoza za posameznega tujca je znašala med 300 in 400 evri.

Po besedah Božičnika policija vlaga velike napore v preprečevanje in preiskovanje tovrstnih kaznivih dejanj, naš glavni cilj pa je odkrivanje sprovajalcev (prevoznikov in organizatorjev nezakonitih prehodov). V letu 2019 smo policisti in kriminalisti na območju PU Novo mesto prijeli in obravnavali 86 sprovajalcev, ki so poskušali pretihotapiti preko 530 tujcev. Samo minuli konec tedna smo na območju PU Novo mesto obravnavali sedem osumljencev kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države. V letu 2018 pa smo obravnavali 52 sprovajalcev, ki so poskušali pretihotapiti več kot 290 tujcev.

Problematika nezakonitih prehodov državne meje na območju PU Novo mesto

Do vključno 13. oktobra 2019 so policisti na območju PU Novo mesto izsledili in prijeli 3817 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo (lani v celem letu pa 3.484 tujcev). Letos sta bila najbolj obremenjena avgust (757 tujcev) in september (711) tujcev. V oktobru letos, do vključno 13. oktobra, smo prijeli že 394 tujcev. Največ, kar 2218 tujcev (to je več kot 60 odstotkov, je bilo prijetih na območju PP Črnomelj.

Do sedaj največja skupina prijetih je bila ena skupina 47 tujcev, dve skupini po 45 tujcev, deset skupin s po 30 do 40 tujcev, 17 skupin s po 20 do 30 tujcev in 67 skupin s po 10 do 20 tujci. Največ je državljanov Pakistana, Afganistana, Alžirije, Bangladeša, Iraka, Maroka, Palestine, Indije, Sirije, Turčije, Eritreje; gre predvsem za moške v starosti med 18 in 40 let. Njihova ciljna država je v zadnjem obdobju predvsem Italija. V razgovorih je ugotovljeno, da v zadnjem obdobju uporabljajo predvsem pot preko Grčije, Severne Makedonije, Srbije, Bosne in Hrvaške; v preteklem obdobju pa je šla pot preko Albanije in Črne gore.

Pri poskusu izmika mejni kontroli so policisti na mejnih prehodih letos odkrili 452 tujcev, ki so se poskušali izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo, od teh na MP Obrežje 309 tujcev, na MP Dobova 130 tujcev in na MP Metlika 13 tujcev. Na cestnih MP gre za skrivanje predvsem v tovornih delih tovornih vozil – med tovorom ali na podvozjih tovornih vozil, na vlakih pa je največ skritih med tovorom na tovornih vlakih in na podvozjih vlakov.

Povezane vsebine

Aktivnosti slovenske policije v zvezi z migracijami