Sorodne objave

 

Policisti in uslužbenci finančne uprave so na mejnem prehodu Obrežje med mejno kontrolo in pregledom tovornega vozila zaslišali klice na pomoč. Nemudoma so razbili privijačeno pregrado prirejenega prostora in iz njega pred gotovo smrtjo rešili 13 oseb, od tega dva mladoletna otroka.

IMG 0524

V prostoru, dolgem 250 cm in širokem 80 cm, se je gnetlo 13 ljudi, ki bi se brez pravočasne intervencije zaradi pomanjkanja zraka skoraj zagotovo zadušilo.

Na mejni prehod Obrežje je včeraj, 23. februarja 2021, nekaj po 16. uri pripeljal voznik tovornega vozila (hladilnika), bosanskih registrskih oznak. Policisti so na vstopu v Slovenijo skupaj z uslužbenci Finančne uprave RS opravljali kontrolo in ugotovili, da je tovorno vozilo predelano, v njem pa pregrajen prostor, v katerem se je nahajalo več oseb, ki so klicale na pomoč. Policisti in uslužbenci FURS-a so nemudoma pričeli razbijati privijačeno pregrado in iz življenjsko ogrožujočih razmer uspeli rešiti 13 ljudi, med njimi tudi dva otroka, stara 11 in šest let. V majhnem zaprtem prostoru jim je primanjkovalo kisika, dušili so se, nekateri so že izgubljali zavest, bili so dehidrirani in zelo prestrašeni. Takoj so jih izvlekli iz tovornega vozila, jim pričeli nuditi prvo pomoč in poklicali reševalce, ki so zaradi slabega zdravstvenega stanja mlajšega fanta in dekle morali odpeljati v bolnišnico, ostale pa so oskrbeli na kraju.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto so opravili ogled in zbrali obvestila ter ugotovili, da je 13 državljanov Iraka v tovorno vozilo s pomočjo voznika vstopilo v Bosni in Hercegovini, na poti so bili več ur. Ko jim je v , pričelo primanjkovati zraka, so na pomoč klicali voznika tovornega vozila, vendar naj se ta ne bi odzival.

IMG 0486

Kriminalisti so 52-letnemu vozniku, državljanu Bosne in Hercegovine in 48-letnemu sopotniku, prav tako iz Bosne in Hercegovine, odvzeli prostost in ju pridržali. S kazensko ovadbo ju bodo privedli k preiskovalnemu sodniku zaradi kaznivega dejanja prepovedanega prehajanje meje ali ozemlja države po 3. in 6. odstavku 308. člena KZ-1. Policijski postopki z državljani Iraka še potekajo.

IMG 7673

Kazenski zakonik določa, da kdor se ukvarja s tem, da tujce, ki nimajo dovoljenja za vstop v Republiko Slovenijo ali prebivanje v njej, nezakonito spravlja na njeno ozemlje, jih po njem prevaža ali jim pomaga pri skrivanju ali kdor dva ali več takih tujcev za plačilo nezakonito spravi čez mejo ali ozemlje države, se kaznuje z zaporom do petih let in denarno kaznijo. Če storilec z dejanji sebi ali komu drugemu pridobi nesorazmerno premoženjsko korist ali priskrbi brezpravno delovno silo ali povzroči nevarnost za življenje ali zdravje ljudi ali taka dejanja stori kot član hudodelske združbe, se kaznuje z zaporom od enega do osmih let in denarno kaznijo.