Sorodne objave

 

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto so v okviru preiskave kaznivega dejanja poskusa umora v Šmarjeti zaključili z ogledi. Prve ugotovitve preiskave kaznivega dejanja, ko je minuli četrtek moški streljal na policistko in policista, je v današnji izjavi za javnost strnil Matjaž Štern, pomočnik vodje Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Novo mesto.

Matjaz Stern PUNM 20230712 110853

Zvočni posnetek izjave Matjaža Šterna, pomočnika vodje Sektorja kriminalistične policije na PU Novo mesto

6. julija 2023, nekaj po 14. uri, sta 35-letna policistka in 25-letni policist s Policijske postaje Novo mesto v kraju Šmarjeta opravljala kontrolo prometa. Ustavila sta 62-letnega voznika osebnega avtomobila in mu zaradi suma vožnje pod vplivom alkohola odredila preizkus. Alkotest je pokazal vrednost 0,69 miligramov alkohola/l izdihanega zraka (1,4 promila), zato sta mu skladno s predpisi odvzela vozniško dovoljenje in prepovedala nadaljnjo vožnjo. Kršitelj, ki si je med postopkom uredil prevoz do doma in zagotovil odvoz vozila, se je z ugotovitvami strinjal in podpisal zapisnik o preizkusu.

Policista sta v naslednjih osmih minutah, potem ko je 62-letni kršitelj zapustil kraj, nadaljevala z izvajanjem nalog in opravila postopek s še enim voznikom. Ko sta zaključila s postopkom, sta sedla v službeno vozilo in se nameravala odpeljati, pri tem pa je policist v vzvratnem ogledalu opazil, da se je 62-letni kršitelj z istim vozilom vrnil na kraj. Iz avtomobila je vzel strelno orožje in takoj začel streljati na policista. Storilec je po streljanju je pobegnil, kasneje je bil najden hudo poškodovan na dvorišču stanovanjske hiše. Reševalci so ga oskrbeli in odpeljali v bolnišnico. Po zadnjih informacijah je zaradi hudih poškodb njegovo življenje še vedno ogroženo.

Takoj po dogodku je stekla intenzivna kriminalistična preiskava. Ogled je potekal kar na treh različnih lokacijah. Na kraju streljanja v Šmarjeti so kriminalisti našli 22 tulcev in opravili vsa ostala kriminalističnotehnična opravila v okviru preiskave kaznivega dejanja poskusa umora. Na kraju dejanja so z zbiranjem obvestil in ostalimi postopki potrdili, da se je osumljenec na kraj s svojim vozilom pripeljal po osmih minutah, ustavil za službenim vozilom, v katerem sta bila policistka in policist, iz vozila vzel dolgocevno orožje in takoj začel streljati.

20230706 183644

Skupaj s strokovnjaki Nacionalnega forenzičnega laboratorija so opravili tudi ogled oziroma preiskavo poškodovanega službenega vozila. Ugotovili so, da je dvajset krogel zadelo vozilo, ki je močno poškodovano tudi v notranjosti.

Prav tako je bil opravljen ogled tretjega prizorišča, in sicer na dvorišču bivanja osumljenca, kjer je s strelnim orožjem, in sicer malokalibrskim revolverjem, poskušal storiti samomor z ustrelitvijo v predel glave.

Na domu osumljenca so na podlagi odredbe sodišča v Novem mestu opravili hišno preiskavo in preiskavo osumljenčevega vozila. Preiskavo je vodila preiskovalna sodnica, pri ogledu je bil prisoten tudi zagovornik osumljenca. Med hišno preiskavo so našli in zasegli štiri kose dolgocevnega orožja, za katero osumljenec ni imel dovoljenj, ter več različnih nabojev za orožje. Med zaseženim orožjem je bila tudi avtomatska puška, t. i. špagin, s katerim je domnevno streljal na policiste. Preiskava orožja in okoliščine kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivi še vedno poteka, preiskavo orožja opravljajo strokovnjaki Nacionalnega forenzičnega laboratorija.

Zoper osumljenca bodo kriminalisti na Okrožno državno tožilstvo Novo mesto podali kazensko ovadbo zaradi poskusa umora. Policistki in policistu je bila po streljanju nudena ustrezna pomoč, policist na srečo ni bil poškodovan, policistko pa so zaradi lažjih telesnih poškodb oskrbeli v bolnišnici.

Kazenski zakonik določa, da se z zaporom najmanj petnajstih let kaznuje, kdor koga umori s tem, da mu vzame življenje iz morilske sle, iz koristoljubnosti, zato da bi storil ali prikril kakšno drugo kaznivo dejanje, iz brezobzirnega maščevanja ali iz kakšnih drugih nizkotnih nagibov. Kdor je izvršitev naklepnega kaznivega dejanja začel, pa ga ni dokončal, se kaznuje za poskus, če gre za kaznivo dejanje, za katero se sme po zakonu izreči tri leta zapora ali hujša kazen.