Sorodne objave

 

V zvezi z odkrivanjem in preprečevanjem nedovoljenih vstopov v Slovenijo ter zagotavljanjem varnosti obmejnih prebivalcev smo na Policijski upravi Novo mesto danes, 20. septembra 2023, v izjavi za javnost predstavili aktivnosti in prizadevanja policije v zadnjem času.

20230920 141153

Na območju Rigonc, kjer je trenutno največ nedovoljenih vstopov, sta razmere predstavila Igor Juršič, direktor PU Novo mesto (na fotografiji), in Bojan Tomc, vodja Oddelka za državno mejo in tujce na PU Novo mesto.

Aktivnosti policije za zagotavljanje varnosti prebivalcev ob meji in za preprečevanje nedovoljenih vstopov v državo

Kot sta povedala, smo v zadnjem obdobju predvsem na območju Posavja povečali prisotnost policistov, v sodelovanju s hrvaškimi policisti izvajamo mešano patruljiranje, prilagajamo načine dela, nedovoljene vstope pa odkrivamo tudi s pomočjo tehničnih sredstev.

Policistom Policijske postaje Brežice pri delu pomagajo policisti Policijske postaje za izravnalne ukrepe Novo mesto, Specializirana enota za nadzor državne meje, policisti drugih enot PU Novo mesto, policisti vodniki službenih psov iz PP VSP Novo mesto, policisti postaj konjeniške policije, območje pa nadzorujemo tudi s pomočjo policijskega helikopterja.

Policisti smo v dnevnih stikih z občani in se odzivamo na vse njihove predloge in pobude, ki se nanašajo na varnost.

Mejo na območju PU Novo mesto prestopi od 120 do 200 oseb na dan. Letos prijeli že 177 tihotapcev ljudi

Letos so policisti na območju PU Novo mesto izsledili in prijeli 32.482 tujcev, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo, v enakem obdobju lani pa 5.098. Največ je bilo državljanov Afganistana, Maroka, Pakistana, Bangladeša in Rusije. Mejo dnevno prestopi od 120 do 200 oseb. Avgusta se je to število gibalo med 200 in 400 tujcev dnevno. Večina tujcev izrazi namero za vložitev prošnje za mednarodno zaščito.

Izsledili in prijeli so tudi 177 tihotapcev oziroma osumljencev kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, ko so poskušali pretihotapiti 919 tujcev.

S hrvaškimi varnostnimi organi dobro sodelujemo

Predstavnika novomeške policijske uprave sta izpostavila dobro sodelovanje s hrvaškimi varnostnimi organi. Slovenski policisti skupaj s hrvaškimi na obeh straneh meje izvajajo mešano patruljiranje in na ta način odkrivajo in preprečujejo nedovoljene vstope v državo.

20230920 131006

Do tega trenutka na PU Novo mesto na območju Rigonc niso bili obveščeni o kaznivih dejanjih ali drugih protipravnih ravnanjih tujcev, ki nedovoljeno vstopijo v Slovenijo.

Nedovoljene migracije v Sloveniji – statistični podatki za obdobje do 17. septembra letos

V obdobju od 1. januarja do 17. septembra 2023 so policisti na notranji meji s Hrvaško obravnavali 40.110 nedovoljenih vstopov, medtem ko je število nedovoljenih vstopov na schengenski kopenski meji v primerljivem obdobju lani znašalo 13.808. Iz smeri Hrvaške so bili letos najpogosteje obravnavani državljani Afganistana (31,5 odstotka vseh obravnavanih tujcev), Maroka (16,1 odstotka) in Pakistana (10,1 odstotka).

Z nedovoljenimi vstopi v državo je najbolj obremenjena prav novomeška policijska uprava

Do 17. septembra letos je največ nedovoljenih vstopov na vseh notranjih mejah v državi obravnavala PU Novo mesto, in sicer 32.328, kar predstavlja 77,3 odstotka vseh nedovoljenih vstopov v državo. PU Koper pa jih je obravnavala 6.814, kar predstavlja 16,3 odstotka nedovoljenih vstopov na vseh notranjih mejah.

Povezane vsebine

Statistični podatki o nedovoljenih migracijah na območju Republike Slovenije