Sorodne objave

 

V avli Policijske uprave Novo mesto je mag. Srečko Krope, poveljnik Specialne enote in obenem predsednik Lovske zveze Slovenije, 12. februarja 2008 odprl razstavo likovnih del. Tokrat razstavlja Andrej MILITAROV, ki se je s slikanjem začel ukvarjati že v rani mladosti, ob upokojitvi, zaposlen je bil v policiji, pa še bolj intenzivno. Program ob otvoritvi je popestril trobilni kvintet Policijskega orkestra.

RazstavaMilitarov01

RazstavaMilitarov02Mag. Srečko KROPE, predsednik Lovske zveze Slovenije je odprl razstavo

 

V otvoritvenem nagovoru je mag. Srečko Krope povedal, da je vesel, da bo odprl razstavo, še posebej zato, ker je avtor razstave lovec, obenem pa sta bila tudi stanovska kolega v policiji. Poudaril je, da so le redki lovci, ki imajo umetniški dar, da lahko svoje čutenje in videnje v naravi prenesejo na platno.

RazstavaMilitarov03mag. Anton OLAJ, direktor PU Novo mesto med govorom

 

Mag. Anton Olaj je povedal, da je tokrat tematika razstave nekoliko drugačna in se nanaša na lovsko oziroma živalsko tematiko. Poudaril, da je razstava tudi odraz dobrega sodelovanja policijske uprave z nevladnimi organizacijami. Razstava je obenem tudi priložnost za približevanje policije skupnosti.

RazstavaMilitarov04Govor Andreja MILITAROVA (prvi z desne)


Andrej Militarov se je vidno ganjen zahvalil za tako lepo pripravljen program ob otvoritvi razstave in tako veliko udeležbo na razstavi. Povedal je, da je to njegova že 96. razstava, vendar pa se je bo spominjal kot ene boljših razstav.

RazstavaMilitarov05Vabljeni gostje na razstavi


Umetnik samostojno razstavlja od leta 1980 po različnih krajih v Sloveniji in tedanji Jugoslaviji. Slika predvsem lovsko oziroma živalsko tematiko. Njegove slike so bile prodane v Avstralijo, ZDA, Kanado in v evropske države.

Prof. dr. Mirko Juteršek, umetnostni kritik, je ob eni izmed njegovih številnih razstav zapisal, da ima Militarov že dovolj rutine, njegovi portreti, krajine in živali pa že nakazujejo določeno osebno avtorjevo enoto, ki jo bo lahko pomembno obogatil z nadaljnim delom in večanjem znanja. Njegovi delovni obračuni so z vsako razstavo resnejši od prejšnjih in nekoliko slovesnejši ter vzpodbuda, razmišljanje in usmeritev za naprej.

Slikarstvo povezuje z občudovanjem narave in življenja v njej. Čeprav je strasten lovec, je mogoče ob njegovih lovskih motivih opaziti, da ni le neizprosen zalezovalec in plenilec divjadi. Kot lovec se od blizu srečuje z naravo, jo odkriva in spoznava. Uživa v naravi, dokler je v njej življenje. Takšen odnos do narave, divjadi in ljudi razkrivajo slike in risbe Militarova.

Razstava bo na ogled do konca marca 2008.