Letošnji občinski praznik je bil za prebivalce Šentruperta še prav poseben, saj se je začel z otvoritvijo ceste in prvega krožišča v občini. Cesto Šentrupert - Prelesje sta 29. maja 2009 slavnostno odprla ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal in župan Občine Šentrupert Rupert Gole.

1

V slavnostnem nagovoru je ministrica poudarila, da sta se z ministrom za promet dr. Patrickom Vlačičem zavzela za ustanovitev neodvisnega organa za varnost v prometu, ki bo optimalno organiziran in bo zagotovil večjo racionalnost in učinkovitost nacionalnega varnostnega programa, saj o varnosti v prometu veliko in pogosto govorimo, še vedno pa nismo dosegli želenih rezultatov.

Občina Šentrupert z nekaj več kot 2.300 prebivalci spada med mlajše dolenjske občine, saj je bila ustanovljena leta 2007. Za varnost prebivalcev v občini skrbijo policisti Policijske postaje Trebnje.

V nekoliko hladnem in deževnem večeru je za lepše razpoloženje prebivalcev Šentruperta s slavnostnim koncertom poskrbel Policijski orkester z gostjo Nuško Drašček. V nedeljo so na starodavnem trgu pred znamenito gostsko cerkvijo v Šentrupertu številnim občanom svoje dejavnosti na stojnicah predstavili predstavniki raznih društev in organizacij in obrti.

Med njimi se je predstavila tudi Policijska uprava Novo mesto. Stojnica, na kateri sta delo in poklic policista predstavljala Andrej Podlogar iz Sektorja uniformirane policije PU Novo mesto in Janez Šenica, vodja policijskega okoliša na PP Trebnje, je bila odlično obiskana. Sprva nekoliko previdni obiskovalci so se kmalu opogumili in z veseljem preizkusili nekaj naprav.

Tudi obisk policijskih konjenikov je vzbudil zanimanje občanov. V ponedeljek je v okviru občinskega praznika svoja vrata obiskovalcem na stežaj odprla Policijska pisarna Šentrupert. Obiskovalce, ki so bili tokrat predvsem učenci Osnovne šole Šentrupert, je v vlogi gostitelja sprejel vodja policijskega okoliša Janez Šenica.

O varnosti v cestnem prometu in delu policista prometnika je učencem spregovoril Srečko Falkner s Postaje prometne policije Novo mesto, delo in vlogo policista vodnika službenega psa pri zagotavljanju varnosti pa sta predstavila vodnika službenega psa Gregor Lusavec in Rok Cvetko iz Sektorja uniformirane policije na PU Novo mesto.