Sorodne objave

 

Črnomaljski policisti so sodelovali pri vzgojno-preventivni prireditvi, ki sta jo organizirala Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in Kulturno-umetniško društvo Dobreč Dragatuš.

Policisti Policijske postaje Črnomelj in Postaje prometne policije Novo mesto so 18. julija 2009 pri Osnovni šoli Dragatuš obiskovalcem predstavili policijsko opremo, vozila in odgovarjali na številna vprašanja. Razdelili so jim tudi preventivne letake in svetovali, kaj lahko za svojo varnost v prometu storijo sami.

 

 

Na prireditvi so bili predstavljeni glavni dejavniki prometne varnosti, statistika prometnih nesreč in prevladujoči vzroki prometnih nesreč. Obiskovalci so lahko na napravi, ki predstavlja vozilo, preizkusili reakcijski čas na suhem, mokrem in poledenelem cestišču pri visoki hitrosti. Ta naprava prikaže tudi število prevoženih metrov preden bi voznik sploh reagiral.

Obiskovalci so stopili na tehtnice za prikaz naletne teže in tako preverili, koliko bi tehtali pri določeni hitrosti, če bi se zgodila prometna nesreča. Na tehnice so položili tudi druge predmete, kot je nahrbtnik ali plastenka vode, in videli težo teh predmetov, če bi prišlo do trka pri 30, 50 ali 90 km/h. Poleg tega so obiskovalci preizkusili posebna očala, ki popačijo vid in tako vplivajo na posameznikovo ravnotežje ter motorične sposobnosti. Vsak, ki si jih je nadel, se je lahko sam prepričal, kako močno okrnjene so njegove vozne sposobnosti, kadar vozi pod vplivom alkohola.