Sorodne objave

 

Policisti in kriminalisti novomeške policijske uprave so letos v šestih hišnih preiskavah odkrili prav toliko prirejenih prostorov za hidroponično gojenje konoplje in zasegli prepovedano drogo. Skupaj so zasegli več kot 6000 sadik in približno 72 kilogramov posušenih rastlin, od tega tri četrtine na mejnem prehodu Obrežje v petih primerih.

017

Vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Novo mesto Roman Kržan je danes, 20. decembra 2012, na novinarski konferenci povedal, da so letos obravnavali 133 kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog in ovadili 161 osumljencev, v enakem lanskem obdobju pa so obravnavali 126 tovrstnih kaznivih dejanj in ovadili 180 osumljencev.

8

Kržan je izpostavil odkritje enega največjih prirejenih prostorov za gojenje prepovedane konoplje pri nas in nedavni zaseg več kot 2600 gramov heroina na mejnem prehodu Obrežje. Delo policistov na največjem mejnem prehodu v državi je predstavil Bojan Bogovič, komandir Postaje mejne policije Obrežje. Policisti so letos tam našli in zasegli še 54 kilogramov prepovedane konoplje ter več kot 1500 nedovoljenih tablet in 600 ampul nedovoljenih snovi.


Nekaj podrobnosti o preiskavah in zasegih 


Iz ene odrasle rastline konoplje je mogoče pridelati do pol kilograma droge, odvisno od pogojev gojenja. V letu dni se lahko žetev ponovi tudi do šestkrat. Z zasegom prepovedane droge in opreme ter pripomočkov za gojenje konoplje so kriminalne združbe prikrajšane za več sto tisoč evrov. Cena za kilogram prepovedane droge heroin se giblje med 20.000 in 25.000 evrov, za prepovedano drogo konopljo pa med 4.000 in 5.000 evrov. V primeru uspešne preprodaje zaseženih prepovedanih drog na drobno bi osumljenci lahko iztržili še občutno višjo ceno.