Sorodne objave

 

Na Novem trgu v Novem mestu je bila 6. aprila že tretja preventivna prireditev Naj se ne zgodi. Prireditev je sicer namenjena vsem skupinam udeležencev v cestnem prometu, predvsem pa mladim, ki bodo kmalu opravljali vozniški izpit in ki bodo postali aktivni udeleženci v prometu.

32

Nasveti za večjo varnost motoristov


Organizator prireditve je Društvo za večjo varnost v prometu, ki ga vodi Damjan Skok, pomočnik komandirja na Postaji prometne policije Novo mesto. Poslanstvo društva je med drugim tudi dvig prometne kulture in tolerantnosti med udeleženci cestnega prometa.

Na prireditvi smo tudi letos sodelovali novomeški policisti. Tokrat smo svojo predstavitev še nadgradili in povabili sodelavce iz Specializirane enote za nadzor prometa, da prikažejo svoje delo. Na predstavitvenem prostoru je bil obiskovalcem na voljo simulator vožnje motornega kolesa, na ogled smo postavili opremo, ki jo policisti uporabljamo pri svojem delu, motorna kolesa in službeno vozilo. Policist in policistka sta na stojnici z obiskovalci spregovorila o pomenu samozaščitnega ravnanja na številnih področjih, ne le v prometu. Za posebno presenečenje je ob obisku prireditve poskrbel Iztok Čop, vrhunski športnik, zaposlen v policiji.

4

31

V Kulturnem centru Janeza Trdine je bila dopoldne okrogla miza na temo prometne varnosti in tudi letos je sodelujočim prisluhnilo veliko število srednješolcev. Okroglo mizo je vodil Jani Muhič, znani televizijski voditelj, v razpravi pa so sodelovali Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije na GPU, Klemen Grabljevec, zdravnik univerzitetnega rehabilitacijskega centra Soča, Franc Pojbič, predstavnik Javne agencije RS za varnost v prometu, Bojan Jakše iz novomeškega izpitnega centra in Marko Vodopija. Vodopija je bil pred leti z motorjem udeležen v hudi prometni nesreči v Ljubljani, ko mu je voznik osebnega avtomobila zaprl pot. Po trčenju je Marko obležal brez zavesti in sledila je izjemno dolga rehabilitacija. Na okrogli mizi so na velikem platnu predvajali posnetek njegovega reševanja in reanimacije, ki ga je s kamero posnel naključni mimoidoči.

27

Prireditev je obiskal tudi predsednik republike Borut Pahor. Pozdravil je novomeške petošolce, ki so v avli Kulturnega centra Janeza Trdine ustvarjali likovna dela na temo prometne varnosti, in z njimi poklepetal. Predsednik republike se je nato udeležil okrogle mize, kjer je v uvodnem nagovoru pozdravil akcije osveščanja o varnosti v prometu, ki zagotovo prispevajo k temu, da je število prometnih nezgod manjše. Mlade je pozval, naj bodo odgovorni in strpni udeleženci v cestnem prometu. Predsednik republike je na predstavitvenem prostoru obiskal tudi novomeške policiste.

6

Ob zaključku so si obiskovalci ogledali uprizoritev reševanja poškodovanih v prometni nesreči, kjer so aktivno sodelovali policisti, reševalci in gasilci. Potek so komentirali predstavniki sodelujočih služb in obiskovalcem pojasnjevali posamezne faze reševanja in obravnave prometne nesreče. Izpostavili so pomen hitrega, učinkovitega ukrepanja in tesnega sodelovanja vseh služb za zaščito, reševanje in pomoč. Obiskovalci pa so izvedeli tudi, da lahko, če se prvi znajdejo na kraju nesreče, tudi sami odigrajo eno ključnih vlog pri reševanju, saj je takrat čas najpomembnejši dejavnik, zato morajo storiti vse, kar znajo in zmorejo.


Motoristi, vabljeni tudi na ostale preventivne delavnice!


Foto: Robert Kokol