Sorodne objave

 

France Božičnik, vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Novo mesto, je na novinarski konferenci 29. maja 2013 predstavil nekaj podrobnosti o kriminalistični preiskavi organizirane kriminalne združbe, ki je na območju Dolenjske, Posavja in Bele krajine izvrševala kazniva dejanja s področja zlorabe prepovedanih drog, in o dveh večjih zasegih prepovedane droge na mejnem prehodu Obrežje.

5

Zvočni posnetek izjave Franceta Božičnika o zasegu heroina (mp3) 

V začetku aprila so policisti na mejnem prehodu Obrežje zasegli več kot 3700 gramov heroina. Našli so ga pri pregledu vozila ob vstopu v Slovenijo, in sicer pod zadnjim odbijačem pri izpušni cevi. V prirejenem prostoru je bilo šest paketov z rjavo prašnato snovjo, težkih 3746,98 gramov. Strokovnjaki Nacionalnega forenzičnega laboratorija so kasneje s kemijsko analizo potrdili, da gre za heroin. Osumljenki sta državljanki Srbije, 40-letna voznica in njena 25-letna sopotnica. Policisti so jima odvzeli prostost in ju pridržali. Zasegli so jima tudi mobilni telefon in več kot 2000 evrov. S kazensko ovadbo so ju privedli k preiskovalnemu sodniku zaradi kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog. Preiskovalni sodnik je za osumljenki odredil pripor. Kriminalisti nadaljujejo s preiskavo, v kateri sodelujejo tudi s tujimi varnostnimi organi.

4

Zvočni posnetek izjave Franceta Božičnika o zasegu konoplje (mp3) 

Pred nekaj dnevi pa so policisti, prav tako na mejnem prehodu Obrežje, zasegli 100,15 kilograma konoplje. Našli so jo pri pregledu tovornega vozila s priklopnikom ob vstopu v Slovenijo, in sicer v petdesetih stranskih letvah priklopnika, ki so bile izdolbene in v katerih je bilo po pet zavojev v vsaki. Pri tem je pomagal policist vodnik službenega psa s službenim psom, usposobljenim za odkrivanje drog. Pomoč pri ogledu so nudili tudi delavci mobilnega oddelka Carinskega urada Brežice. Osumljenec je 48-letni državljan Makedonije, ki so mu policisti odvzeli prostost in ga pridržali. S kazensko ovadbo so ga privedli k preiskovalnemu sodniku zaradi kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog. Preiskovalni sodnik je zanj odredil pripor.

26

Novomeški policisti in kriminalisti zaključili z večmesečno preiskavo organizirane kriminalne združbe, ki je na Dolenjskem, v Posavju in Beli krajini dlje časa izvrševala kazniva dejanja s področja zlorabe prepovedanih drog. Ukvarjala se je predvsem s trgovino s heroinom, pa tudi kokainom in prepovedanimi tabletami. Ovadenih je bilo devet osumljencev, starih od 25 do 41 let, in tri osumljenke, stare 22 oz. 23 let.

Policisti in kriminalisti so zbrali zadostno število materialnih in drugih dokazov za dokazovanje 109 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po 186. členu Kazenskega zakonika in nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva po 307. členu Kazenskega zakonika.

10

Kriminalistična preiskava je zajela 15 osumljencev, pri zaključni akciji pa je sodelovalo večje število policistov in kriminalistov Policijske uprave Novo mesto, ki so delovanje kriminalne združbe spremljali tudi z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov.

Med kriminalistično preiskavo so ugotovili, da je kriminalna združba pod vodstvom 27- in 28-letnega osumljenca iz okolice Novega mesta nabavljala predvsem heroin in kokain pri 25-letnem osumljencu iz Ljubljane. Osumljenca sta organizirala prevoze droge v Novo mesto, organizirala mrežo preprodajalcev na Dolenjskem, v Posavju in Beli krajini, skrbela za zalogo prepovedanih drog, terjala denar od odjemalcev in tudi prodajala drogo odjemalcem. 27-letni osumljenec je preprodajal tudi orožje, strelivo in eksploziv. 

Člani kriminalne združbe so imeli po več deset odjemalcev heroina in kokaina. Najpogosteje so se z odjemalci sestajali in jim preprodajali drogo na javnih krajih, predvsem v bližini trgovskih centrov, pa tudi na pokopališčih, v bližini šol in na naslovih bivanja osumljencev. S preprodajo so pridobivali veliko premoženjsko korist. Nekateri med njimi so denar uporabili za nakup visokocenovnih vozil.

1

Zvočni posnetek izjave Franceta Božičnika o večmesečni kriminalistični preiskavi kriminalne združbe (mp3) 

21. maja 2013 so kriminalisti in policisti na podlagi odredbe preiskovalnega sodnika opravili hišne preiskave v Novem mestu in Ljubljani na naslovih bivanja osmih osumljencev. Našli in zasegli so okoli 10.000 evrov gotovine, večje število mobilnih telefonov in zavitkov s prepovedano drogo, nabojnik z naboji, digitalne tehtnice in pripomočke za preprodajo droge ter opremo za gojenje prepovedane droge konoplje. Tri osumljence so s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zanje odredil pripor.

Kriminalisti so na podlagi zbranih obvestil in dokazov o izvrševanju kaznivih dejanj pristojnemu tožilstvu podali tudi pobudo za izdajo sklepa o odvzemu premoženja, ki ustreza premoženjski koristi, pridobljeni s kaznivimi dejanji. Novomeški kriminalisti s preiskavo nadaljujejo.

Na Policijski upravi Novo mesto ocenjujejo, da so z nevtraliziranjem omenjene kriminalne združbe občutno prispevali k zmanjšanju ponudbe in preprodaje prepovedanih drog v regiji. Izjemno pomembno je tudi uspešno delo policistov na mejnih prehodih, ki s tovrstnimi zasegi preprečujejo tihotapljenje in vnos prepovedane droge na območje Evropske unije. Na podlagi podatkov o cenah prepovedanih drog na ilegalnem trgu bi s preprodajo zaseženega heroina preprodajalci na drobno lahko iztržili tudi več kot 200.000 evrov, s preprodajo zasežene konoplje pa tudi do milijona evrov.