Sorodne objave

 

Na današnji novinarski konferenci smo predstavil rezultate dvomesečnih kriminalističnih preiskav ropov in tatvin v Posavju in preiskavo vloma v zlatarno v Novem mestu. Več o preiskavah je povedal France Božičnik, vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto. Novomeški kriminalisti so ob zaključku zahtevnih kriminalističnih preiskav k preiskovalnemu sodniku privedli pet osumljencev, ki so ropali starejše prebivalce Posavja, jih brutalno pretepali in poškodovali. Preiskovalni sodnik je zoper tri osumljence odredil pripor in zoper dva hišni pripor. V priporu je tudi romunski državljan, ki je 25. junija 2013 vlomil v zlatarno v Novem mestu.

IMG 8726

Zvočni posnetek izjave Franceta Božičnika (mp3) 


Novomeški kriminalisti so preiskali serijo ropov, ki so v juniju 2013 med prebivalci Posavja povzročili veliko strahu. Nasilni roparji so pretepali in ropali starejše ženske v osamljenih hišah in se brutalno znašali nad njimi.

Tako so se 11. maja dopoldan se osumljenci pripeljali na dvorišče stanovanjske hiše na Bizeljskem. Na dvorišču so s pogovorom zamotili oškodovanca, eden izmed njih pa je izkoristil njegovo nepazljivost ter vstopil v hišo, kjer je našel denarnico in odtujil 100 evrov.

V noči na 14. junij so osumljenci v Leskovcu pri Krškem razbili vrata stanovanjske hiše, v kateri živi 86-letna ženska. Takoj so onesposobili hišni telefon in vdrli v spalnico, kjer je spala oškodovanka. Eden izmed osumljencev je žrtev pričel daviti z rokami in rjuho, drugi pa so pregledovali prostore in zahtevali, da jim pove, kje ima denar. Žensko so porinili, da je padla in se poškodovala. Roparji so ukradli 700 evrov, dve zlati zapestnici in uhane, ročno uro, mobilni telefon in torbico z dokumenti. Po ropu so storilci pobegnili z osebnim avtomobilom.

V noči na 19. junij so zamaskirani osumljenci skozi vhodna vrata vlomili v stanovanjsko hišo v Krški vasi. Vlomili so tudi v spalnico, kjer je bila 81-letna oškodovanka. Eden izmed osumljencev je žensko močno udaril v oko in jo poškodoval. Storilci so preiskali prostore, premetali predmete ter ukradli zapestnico in hranilno knjižico. Nasilni ropar je 81-letni ženski s prstov na roki potegnil dva zlata prstana in ju ukradel. Po ropu so pobegnili.

30. junija okoli 22. ure so se zamaskirani osumljenci v Pišecah pripeljali na dvorišče stanovanjske hiše in skozi zaklenjena vhodna vrata vlomili v hišo, kjer živi 70-letna ženska. V veži je eden izmed roparjev s pestjo tako močno udaril žrtev v glavo, da je padla in izgubila zavest. Storilci so odtujili 70 evrov, hranilno knjižico, tri mobilne telefone in škatlico z nakitom oškodovanke. Ko se je na dvorišče hiše okoli 22.30 pripeljal osebni avtomobil, so storilci z ukradenimi predmeti pobegnili.

Iste noči so osumljenci nadaljevali z roparskim pohodom. Nekaj po polnoči so v Brestanici razbili vhodna vrata stanovanjske hiše. V spalnici so 72-letno oškodovanko s pestjo večkrat močno udarili v glavo – v predel oči, ust in nosu in ji grozili, da jo bodo ubili. Eden izmed osumljencev je od nje zahteval, da mu izroči poročni prstan, sicer ji bo odsekal prst. Z vratu ji je strgal verižico. Storilci so pred odhodom onesposobili hišni telefon in odtujili 210 evrov.

Osumljenci so bili pri izvrševanju kaznivih dejanj izredno predrzni in brutalni. Žrtve so bile starejše ženske, ki same živijo v hišah, v odročnih krajih. Storilci so kraje kaznivih dejanj in žrtve izbirali vnaprej in jih najverjetneje opazovali. Oškodovanke so brutalni roparji tako ustrahovali, da so šele nekaj ur kasneje uspele zbrati pogum in poklicati pomoč. Ena izmed žrtev se je po ropu zaradi strahu izselila iz lastne stanovanjske hiše.

Novomeški kriminalisti so v zahtevni kriminalistični preiskavi izjemno dobro sodelovali z Okrožnim državnim tožilstvom Krško. Na podlagi dobrega sodelovanja s tožilstvom in lastne angažiranosti so uspeli zbrati dovolj dokazov za utemeljitev suma in k preiskovalnemu sodniku s kazenskimi ovadbami privesti pet osumljencev, starih med 19 in 23 let.

Peterica osumljencev je bila med leti 2004 in 2013 obravnavanih za več kot 200 kaznivih dejanj, in sicer 153-krat za tatvino in veliko tatvino, 17-krat zaradi goljufije, 8-krat zaradi kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari, 8-krat zaradi ropov in roparskih tatvin, 3-krat zaradi lahkih telesnih poškodb, 4-krat za napade na policiste in preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi, 3-krat zaradi groženj in ogrožanja varnosti, dvakrat zaradi nasilništva, ter po enkrat zaradi nasilja v družini,  prikrivanja, zatajitve, izsiljevanja, ponarejanja listin, povzročitve splošne nevarnosti in hude telesne poškodbe.

Kriminalisti so na podlagi odredbe sodišča na naslovih osumljencev opravili hišne preiskave, kjer so našli in zasegli večjo količino ukradenih predmetov – zlatnino, mobilne telefone, tehnične predmete, telefonske kartice in podobno. Za nekatere predmetov kriminalisti še ugotavljajo izvor.

Med preiskavo so ugotovili, da je ukradene predmete odkupoval 40-letni osumljenec iz okolice Krškega. Med hišno preiskavo so mu kriminalisti zasegli več kosov zlatnine. Osumljenca bodo ovadili zaradi kaznivega dejanja prikrivanja.

25. junija okoli 3. ure je delavec varnostne službe obvestil novomeški operativno-komunikacijski center o sprožitvi alarmne naprave v prodajalni nakita v Novem mestu. Na kraj je bila takoj napotena patrulja Policijske postaje Novo mesto. Policisti so kraj vloma zavarovali in pričeli s preiskavo. Z zbiranjem obvestil in ogledom kraja kaznivega dejanja vloma je bilo ugotovljeno, da je pet storilcev vlomilo v zlatarno. V notranjosti so s sekiro razbijali steklene vitrine in pobirali zlatnino, nakit in ročne ure. Storilce je pregnal občan, ki je zaznal močan hrup iz zlatarne. Pobegnili so proti reki Krki in med begom odvrgli oziroma izgubili več ukradenih predmetov in vlomilsko orodje. Odtujili so predmete v vrednosti okoli 50.000 evrov.

Policisti in kriminalisti so v naslednjih dneh aretirali enega izmed osumljencev, 19-letnega državljana Romunije in ga privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor. Kriminalisti nadaljujejo s preiskavo in aktivnostmi za izsleditev ostalih osumljencev. V preiskavi sodelujejo tudi s tujimi varnostnimi organi. 

Na Policijski upravi Novo mesto že nekaj časa pozivajo ljudi, da jih obveščajo o sumljivih vozilih in neznancih. Ljudje so se odzvali in policistom sporočajo podatke. Tovrstne informacije lahko pripomorejo k uspešnih preiskavam kaznivih dejanj in odkritju storilcev.

 

Kako ravnati ob ropu?

Policisti se trudijo povečati tudi svojo prisotnost na podeželju, kjer starejši ljudje sami živijo v stanovanjskih hišah. Pogosto jih obiskujejo in jim svetujejo, kako naj ravnajo samozaščitno:

  • v primeru, da v nekem okolju opazite sumljiva vozila in neznance, ki bi si lahko ogledovali stanovanjske hiše, o tem takoj obvestite policiste na številko 113 in jim sporočite registrsko številko vozila, znamko in smer, kamor so se neznanci odpeljali;
  • pred odpiranjem vrat poglejte, kdo je obiskovalec in neznancev ne spuščajte v hišo. V primeru, da želijo nasilno vstopiti, takoj pokličite policiste in glasno govorite in s tem opozorite sosede, da ste v stitski;
  • vsiljivim osebam, ki hitro lahko postanejo nesramne ali celo nasilne, se odločno uprite, glasno govorite, da pritegnete pozornost sosedov in po potrebi pokličite na pomoč;
  • dosledno zapirajte okna in vrata, tudi če hišo zapustite le za kratek čas oziroma se nahajate v bližini (na vrtu, na njivi, v vinogradu ipd). . Vrata in okna naj bodo zaklenjena oziroma zaprta tudi v nočnem času;
  • izpostaviti velja tudi dobre sosedske odnose, ljudje naj bodo pozorni ob pojavu neznance, v primeru, da pri sosedih opazijo razbita okna ali vrata, slišijo neobičajen hrup ali celo klice na pomoč, naj o tem takoj obvestijo policiste na številko 113. Policisti bodo preverili okoliščine in ukrepali.

Če vas oropajo, ne reagirajte pretirano pogumno in se z roparjem ne spuščajte v fizično obračunavanje, še posebej, če je fizično močnejši ali če jih je več. Raje si zapomnite čim več njegovih osebnih značilnosti (npr. barva las, poteze obraza, način hoje, posebna znamenja na telesu, smer pobega, vozilo, s katerim se je odpeljal ...). Opazujte, kje se je storilec gibal in kaj je prijemal.

Takoj po dejanju pokličite policijo in do prihoda policistov pustite kraj nedotaknjen, da se bodo ohranile sledi, ki so pomembne za odkritje in dokazovanje kaznivega dejanja. Policisti se bodo takoj odzvali in storili vse, da zaščitijo življenja in premoženje ljudi in odkrijejo storilce kaznivih dejanj.

IMG 8735

IMG 8745

statistika