Sorodne objave

 

Ob 15. oktobru, mednarodnem dnevu bele palice, sta člane medobčinskega društva slepih in slabovidnih iz Novega mesta obiskala predstavnika Policijske uprave Novo mesto ter jih opozorila na pomen samozaščitnega ravnanja in skrbi za lastno varnost.

Kriminalistični inšpektor iz Policijske uprave Novo mesto Darko Fifolt in policijski inšpektor iz Policijske postaje Novo mesto Andrej Novak sta velikemu številu članov na dveh predavanjih svetovala, kako naj ravnajo samozaščitno, da ne bodo postali žrtve kaznivih dejanj.

Govorili so o uličnih ropih, tatvinah, vlomih ipd. ter o varni udeležbi v cestnem prometu, temi, ki je za slepe in slabovidne še toliko pomembnejša. Predavanje se je razvilo v pogovor, v kateri sta inšpektorja prisotnim odgovorila na veliko vprašanj.

Slika 157

Na Policijski upravi Novo mesto se zavedamo, da lahko v sodelovanju z različnimi invalidskimi organizacijami veliko storijo za ozaveščenost njihovih članov o pomenu samozaščitnega ravnanja.


Poglavitna naloga Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Novo mesto, ki deluje že od leta 1948, je pomoč slepim in slabovidnim pri vključevanju v družbo zaradi njihovih posebnih potreb. V društvu se trudijo, da bi se člani usposobili za obvladovanje nove življenjske situacije, da bi živeli čim bolj neodvisno in samostojno življenje, tudi z okvaro vida. V ta namen izvajajo posebne programe za premagovanje gibalnih in komunikacijskih ovir in za obvladovanje primarnega življenjskega okolja.