Sorodne objave

 

Novomeški kriminalisti so v preteklih dneh prijeli 45-letnika, doma iz okolice Krškega, ki je osumljen umora 67-letnega moškega iz Dolenje vasi pri Krškem. Podrobnosti kriminalistične preiskave je na današnji novinarski konferenci predstavil France Božičnik, vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto.

IMG 8521 1

Zvočni posnetek izjave Franceta Božičnika (mp3) 

 

Policisti Operativno-komunikacijskega centra Policijske uprave Novo mesto so bili 11. julija 2014 obveščeni o pogrešanem lastniku gostinskega lokala iz Dolenje vasi pri Krškem. Prijavitelj pogrešanega pa naj bi skozi okno stanovanjske hiše opazil sledove krvi.

Na kraj so bili napoteni policisti in gasilci, ki so nasilno odprli zaklenjena vhodna vrata, saj je bil podan sum, da je v hiši oseba, ki je potrebna pomoči. V shrambi so policisti našli mrtvega 67-letnega moškega. Na kraju je zdravnica Zdravstvenega doma Krško ugotovila , da ima pokojni na glavi strelno poškodbo.

Zaradi suma, da je pokojni žrtev kaznivega dejanja, je bil opravljen ogled kraja dejanja, ki ga je opravila dežurna preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča Krško, pri ogledu je bil prisoten tudi dežurni državni tožilec Okrožnega državnega tožilstva  Krško. Strokovno pomoč pri ogledu so nudili kriminalisti in policisti Policijske uprave Novo mesto, sodna izvedenka iz patološkega oddelka Splošne bolnišnice Novo mesto in strokovnjaki Nacionalnega forenzičnega laboratorija. Z ogledom kraja dejanja so našli in zavarovali večje število sledi in jih kasneje preiskali v Nacionalnem forenzičnem laboratoriju.

IMG 8533 1

Odrejena je bila sodna obdukcija, kjer je bilo ugotovljeno, da je smrt nastopila  kot posledica strelne poškodbe. Kriminalisti in policisti Policijske uprave Novo mesto in preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so takoj začeli izvajati vse ukrepe v skladu z Zakonom o kazenskem postopku, da bi umor preiskali.

Po večmesečni kriminalistični preiskavi so 9. oktobra 2014 na območju Krškega prijeli 45-letnega osumljenca, doma iz okolice Krškega. Zaradi utemeljenega razloga za sum, da je izvršil kaznivo dejanja umora, so mu odredili pridržanje in ga 11. oktobra 2014 privedli na zaslišanje na Okrožno sodišče Krško, kjer je bil po zaslišanju zanj odrejen pripor.

Med pridržanjem je bilo na podlagi odredb sodišča opravljenih več hišnih preiskav. Pri preiskavi so kriminalisti našli večjo količino streliva, eksplozivnih snovi in pištolo.

Z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da se je osumljeni dalj časa pripravljal na izvršitev umora. Osumljeni 45-letni moški se je zanimal za poslovanje in finančno stanje umorjenega in izrazil namero, da bo zaradi prilastitve njegovega denarja izvršil kaznivo dejanje.

Z ogledom, zbiranjem obvestil in drugimi aktivnostmi je bilo ugotovljeno, da je osumljeni 10. julija 2014, po zaprtju lokala, na neugotovljen način vstopil v stanovanjsko hišo, kjer je s strelnim orožjem v spalnici ustrelil 67-letnega moškega. Truplo je kasneje zavil v rjuho in ga odnesel v shrambo. Osumljeni je po umoru v spalnici skušal zakriti sledi, odnesel je tudi tulec izstreljenega naboja in zaklenil vrata spalnice. Iz stanovanjske hiše je z namenom protipravne prilastitve odtujil neugotovljeno količino denarja in objekt zapustil skozi vhodna vrata gostinskega lokala, ki jih je prav tako zaklenil.

Za kaznivo dejanje umora kazenski zakonik določa kazen zapora najmanj 15 let. Osumljenca so kriminalisti ovadili tudi zaradi kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva.