Sorodne objave

 

Policisti na Postaji mejne policije Obrežje so imeli minuli konec tedna veliko dela, saj je mejo na izstopu prečkalo preko 400 avtobusov in 22.000 osebnih vozil. V nedeljo zvečer, 5. julija 2015, ko je bila na mejnem prehodu prav tako gneča, pa je do kontrolne kabine prišel voznik tovornega vozila iz Bosne in Hercegovine ter policista spraševal o možnostih vstopa tovornega vozila. Med pogovorom s policistom je tujec nenadoma izgubil zavest in se zgrudil.

IMG 9271

Policista Mihael Krivec in Marko Kopinč


Policist Mihael Krivec je takoj preveril utrip moškega, vendar ga ni zaznal. Zato mu je začel nuditi prvo pomoč in ga oživljati. Drugi policist, Marko Kopinč, je poklical na številko 112 in stekel po avtomatski defribrilator. Namestila sta elektrode in začela z uporabo defibrilatorja, pri čemer jima je pomagal tudi policist Janez Goršin. Moški je kmalu prišel k zavesti, takrat pa je na kraj že prispela reševalna ekipa in ga odpeljala v brežiško bolnišnico, od tam pa v ljubljanski klinični center.

Oživljanje je gotovo tekma s časom. Po podatkih strokovnjakov se z vsako minuto, ki preteče od zastoja srca do prve defibrilacije, zmanjša verjetnost za preživetje za okoli deset do dvanajst odstotkov. Kljub takojšnjemu odzivu reševalcev je od trenutka, ko se je moški zgrudil, pa do njihovega prihoda minilo več kot deset minut. Policisti z Obrežja so s pravilnim in odločnim ukrepanjem in nudenjem prve pomoči rešili življenje očetu dveh otrok, 50-letnemu državljanu Bosne in Hercegovine. Včeraj pa smo iz kliničnega centra prejeli veselo novico, da moški dobro okreva in zaradi hitrega in pravilnega ukrepanja policistov ne bo imel hujših posledic.

mejni prehod obrezje

Mejni prehod Obrežje


Policisti so v trenutkih, ki razmejujejo življenje in smrt, ukrepali odločno in nesebično. S takimi dejanji dokazujemo, da biti policist ni le poklic, ampak poslanstvo, katerega bistvo je reševanje človeških življenj.

Namestitev avtomatskega defibrilatorja na območje mejnega prehoda Obrežje je v letu 2012 omogočila občina Brežice, vodstvo Postaje mejne policije Obrežje pa je v dogovoru z reševalcema zdravstvenih domov Krško in Brežice organiziralo usposabljanje s področja nudenja prve pomoči in uporabe defibrilatorja za vse zaposlene na Postaji mejne policije Obrežje. Več o tem v sporočilu za javnost: Avtomatski defibrilator tudi na mejnem prehodu Obrežje (1. 8. 2012)