Sorodne objave

 

Novomeški vrtec Rdeča kapica je starše otrok letos povabil k predstavitvi njihovih poklicev. Potem ko so se petletnikom v enoti Pikapolonica že predstavili mamice in očki s poklici novinarja, učiteljice tujega jezika in svobodnega umetnika, je bil marca na vrsti Tinkarin očka, ki je policist.

Sebastjan Virant, policijski inšpektor v Sektorju uniformirane policije na Policijski upravi novo mesto si je predstavitev svojega poklica na začetku zamislil tako, da bi malčke povabil na ogled policijske postaje. Peš bi se odpravili na drug konec mesta, do policijske uprave, kjer bi si ogledali policijsko postajo, opremo policistov, njihova službena vozila, motor, službenega psa in še marsikaj. Da bi ostalo še kaj energije za popoldan, bi se skupinica v vrtec vrnila z vlakom.

Toda 9. marca 2010 je zima na Dolenjskem z vso silo zamahnila z repom in jim prekrižala načrte. A očka policist malčkov ni pustil na cedilu. S policistko Vesno Draginc sta se, "oborožena" s preventivnim gradivom, predstavitvenim filmom in v upanju, da jima bo z dobro voljo uspelo vsaj omiliti razočaranje pred odpadlim obiskom, odpravila v vrtec.

1

Policistka in policist sta Pikapolonicam razložila, kaj delajo policisti, ter jim svetovala, kako naj ravnajo, da bodo varni v prometu. Skupaj so poskušali odgovoriti na vprašanja, kako moramo hoditi, ko gremo na sprehod ali na obisk, kako pravilno prečkamo cesto, česa ne smemo pozabiti ob hoji ponoči in v megli, česa na poti v vrtec ne smemo početi, kaj varuje glavo pri vožnji s kolesom, kje sedimo v avtu, ko nas vozijo starši, in kam lahko pokličemo vedno, ko potrebujemo pomoč.

Otroci so si ogledali tudi predstavitveni film policije. Zelo so bili navdušeni nad helikopterjem, čolnom in službenim psom.

3

4

Sebastjanu in Vesni je po nasmejanih obrazih malčkov in vzgojiteljic sodeč, kljub spremenjenemu programu, uspelo popestriti dan v vrtcu in jim predstaviti poklic policista. Menda je bila z očkovo predstavitvijo zadovoljna tudi Tinkara.

5

Že v nekaj dneh smo prejeli lepe risbice otrok, ki zgovorno kažejo, kaj se jim je najbolj vtisnilo v spomin. Obljuba o obisku in ogledu policijske postaje pa ostaja do lepših pomladnih dni. In seveda vožnja z vlakom.