Sorodne objave

 

Središče Novega mesta je bilo 5. maja 2010 v znamenju številnih preventivnih aktivnosti, namenjenih motoristom in predvsem mladim srednješolcem, ki bodo kmalu opravljali vozniški izpit in tako postali aktivni udeleženci v prometu. Na prireditvi Naj se ne zgodi smo sodelovali tudi novomeški policisti prometniki.

Pri organizaciji prireditve sta poleg Policijske uprave Novo mesto sodelovala tudi avtošola Alfa-R in občinski svet za preventivno in vzgojo v cestnem prometu.

4

Predstavitveni prostor policije na Novem trgu


Kljub temu, da organizatorji obiskovalcem zaradi slabega vremena niso mogli prikazati vseh predvidenih aktivnosti, so svoje delo predstavljali na številnih stojnicah. Na Novem trgu smo policisti Postaje prometne policije Novo mesto prikazali spretnostno vožnjo z motornim kolesom. Obiskovalci so se lahko pogovorili s policistoma Policijske postaje Novo mesto, ki sta jim predstavljala delo policistov, jim svetovala in odgovarjala na številna vprašanja.

2

Gneča na simulatorju varne vožnje


Za obiskovalce so na Novem trgu pripravili tudi prikaz prometne nesreče z udeležbo motorista in voznika osebnega avtomobila. Novomeški prometniki smo prikazali, kako poteka preiskovanje prometne nesreče, gasilci GRC Novo mesto, kako rešujejo iz zverižene pločevine, reševalci pa, kako pomagajo poškodovanim.

18

Prireditev je odlično povezoval dolenjski radijski voditelj Robert Erjavec. Pogovor z zdravnikom rehabilitacijskega centra Soča Klemnom Grabljevcem in udeležencem hude prometne nesreče Markom Vodopijo so obiskovalci lahko spremljali na velikem ekranu, kjer so predvajali tudi posnetek njegovega reševanja in reanimacije, ki ga je s kamero posnel naključni mimoidoči. Marku, ki je vozil motor, je pred štirimi leti v Ljubljani voznik osebnega avta zaprl pot. Po trčenju je obležal brez zavesti. Po srečnem spletu okoliščin so Marka, ki mu je za pet minut zastalo srce, s hitrim in prisebnim reševanjem in reanimacijo rešili življenje. Kasneje je sledila dolga rehabilitacija.

30

V dvorani Kulturnega centra Janeza Trdine sta potekali novinarska konferenca in okrogla miza. Ob prikazu preventivnega tv-spota avstralske organizacije TAC, ki na pretresljiv način prikazuje posledice vožnje pod vplivom alkohola in psihoaktivnih snovi, je v dvorani, polni dijakov, nastala popolna tišina. Zatem so spregovorili udeleženci okrogle mize: Ivan Kapun, vodja Sektorje prometne policije na Generalni policijskii upravi, Bojan Žlender, predsednik Sveta za preventivno in vzgojo v cestnem prometu, Leopold Pungerčar, predsednik Zveze motoristov Slovenije, Miran Stanovnik, vodja športne enote v Slovenski vojski, inštruktor varne vožnje in večkratni udeleženec relija Pariz – Dakar, Klemen Grabljevec, zdravnik univerzitetnega rehabilitacijskega centra Soča, in Marko Vodopija, udeleženec hude prometne nesreče. 

7

Udeleženci okrogle mize


Na območju PU Novo mesto se je v letu 2009 zgodilo 84 (61 v letu 2008) prometnih nesreč z udeležbo voznikov enoslednih vozil. V prometnih nesrečah je življenje izgubil en (6) udeleženec, hudo poškodovanih je bilo 18 (11) in lahko telesno poškodovanih 47 (35). V letu 2010 je na tem območju v prometni nesreči umrl en motorist. V preteklih letih se je največ najhujših prometnih nesreč z udeležbo motoristov zgodilo na regionalnih cestah, izven naselja.

Kljub občutno boljši statistiki v letu 2009 pa v PU Novo mesto naše preventivne aktivnosti, namenjene motoristom, še nadgrajujemo. Policisti se udeležujemo vseh shodov in prireditev, na katere nas povabijo dolenjski in belokranjski motoklubi oz. vsi, ki jim ni vseeno za varnost v cestnem prometu. Obiskovalcem prireditev svetujemo o varni udeležbi v prometu, jih vabimo, naj se preizkusijo na simulatorju vožnje z motornim kolesom, in jim prikazujemo film o nevarnostnih na cesti. Tudi letos smo policisti PPP Novo mesto tukajšnje motoklube povabili, naj se nam njihovi člani pridružijo na kondicijski vožnji. Že v marcu pa smo policisti svoje spretnosti in znanje vožnje z motornim kolesom obnovili in preizkusili na poligonu in na daljši kondicijski vožnji.