Sorodne objave

 

Ob dnevu slovenske policije in ob dnevu državnosti ter spominskem dnevu Mestne občine Novo mesto so 28. junija 2016 na Muzejskih vrtovih v Novem mestu pripravili slovesnost in odprtje razstave z naslovom Četrt stoletja Policijske uprave Novo mesto, utrinki iz zgodovine policije na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju.

2

Slovesnosti sta se udeležila tudi generalni direktor policije Marjan Fank in ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar, ki sta v nagovorih poudarila pomembno vlogo policije v procesih osamosvajanja in izjemno delo Policijske uprave Novo mesto v času migrantske krize. Ministrica, ki je tudi slavnostno odprla razstavo, je izpostavila pomen poznavanja zgodovine policije in pozdravila skupno prizadevanje novomeške policijske uprave in Dolenjskega muzeja za ohranjanje kulturne dediščine. 

1

Direktor PU Novo mesto Janez Ogulin je v svojem nagovoru povzel ključne izzive, ki so zaznamovali delo policijske uprave.


»Ko smo se soočali z migrantsko krizo, tudi ko je bilo najhuje, nismo gledali na ure. Kljub nadpovprečnim obremenitvam smo uspeli zadržati večino pozitivnih kazalcev na področju varnosti in nismo dovolili, da bi ti dogodki bistveno vplivali na občutek varnosti. Stavimo na policijsko delo v skupnosti, kar dokazano prinaša več varnosti,« je poudaril Ogulin.

31

Na slovesnosti so podelili zlate ščite in bronaste znake policije za sodelovanje. 


Zlati ščit policije so prejeli: Željko Zrilić, vodja Oddelka za cestni promet PU Novo mesto, Anton Štubljar, vodja Oddelka za državno mejo in tujce PU Novo mesto, Edvard Fišter, vodja izmene OKC PU Novo mesto, Peter Županc, komandir PPP Novo mesto, in Aleksander Terzić, upokojeni kriminalist SKP PU Novo mesto.

Bronasti znak policije za sodelovanje so prejeli: Srečko Hočevar, vodja Okrožnega državnega tožilstva v Novem mestu, Barbara Jenkole Žigante, okrožna državna tožilka z Okrožnega državnega tožilstva Krško, Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje, izpostava Brežice, Anton Popelar, vodja železniške postaje Dobova, Bojan Špan, varnostni manager Nuklearne elektrarne Krško, Socialno varnostni sosvet občine Sevnica in Gasilska zveza Metlika.

Program, ki ga je povezoval Robert Perc, je glasbeno obogatil kvartet Policijskega orkestra.

14

V galeriji Dolenjskega muzeja so si udeleženci slovesnosti ogledali razstavo, ki priča o zgodovini policije na območju Dolenjske, Posavja in Bele krajine vse od začetkov orožništva v letu 1850 do danes.


Razstava je nastala na pobudo PU Novo mesto, kot skupni projekt z Dolenjskim muzejem, pripravila pa jo je kustodinja Marjeta Bregar, ki je tudi urednica kataloga, ki je izšel ob razstavi. V publikaciji so objavljeni številni prispevki različnih avtorjev, ki govorijo o zgodovini policije na tem območju.

20

Razstava bo v galeriji Dolenjskega muzeja odprta vse do 10. oktobra 2016. Vabljeni k ogledu!


Letošnji praznik policije je še posebej slovesen, saj obeležujemo 25-letnico Policije v samostojni Sloveniji.

01 25letPolicijeNa spletnem mestu Slovenska policija, vedno za ljudi si lahko ogledate tudi druge vsebine, povezane z obeleževanjem tega jubileja. 

Slovesnost in odprtje razstave o zgodovini policije v Novem mestu (sporočilo Ministrstva za notranje zadeve)