Sorodne objave

 

Več kot štiristo otrok iz vrtcev Pedenjped in Ciciban je 13. oktobra 2016 dopoldne preživelo v družbi policistov in uslužbencev Dolenjskega muzeja v Novem mestu. Z vzgojiteljicami in vzgojitelji so se toplo oblečeni, v odsevnih brezrokavnikih in čepicah, iz svojih enot že v jutranjih urah peš odpravili do muzeja. Na poti so bili vsi vzorni udeleženci v cestnem prometu, poskrbeli so za svojo vidnost in upoštevali prav vse cestnoprometne predpise.

9.zmaj

V galeriji Dolenjskega muzeja jih je kustosinja Marjeta Bregar popeljala skozi razstavo Četrt stoletja Policijske uprave Novo mesto. Na razstavi so videli, kakšne so bile uniforme policistov pred davnimi leti, ko se jim je še reklo orožniki, pa vse do danes. Avtorica razstave jim je povedala tudi, zakaj so policistom včasih rekli kifeljci, s kakšnimi kolesi in motorji so se prevažali ter kako so tako kot danes skrbeli, da so ljudje živeli varno. V avli galerije so jim policistke predstavile projekt Blazinica tolažbe in jim prebirale zgodbico o malem Niku, ki se je v gozdu izgubil. Našli so ga prijazni policisti in mu v tolažbo podarili mehko blazinico, ki so jo izdelale policistke.

23.zmaj

Pestro dogajanje so za otroke pripravili tudi na Muzejskih vrtovih. S policistkami in policisti so se pogovarjali o prometu, sedli so na policijski motor, se zaprli v policijsko marico, vključili glasno sireno, si na glavo nadeli čelado in na roke nataknili lisice. S prepevanjem in plesom ob zvokih policijskega orkestra so otroci hitro pregnali meglo in priklicali toplo sonce. Da so policisti tudi odlični muzikantje, so jim dokazali člani policijskega orkestra, ki so tokrat nastopili s kvintetom trobil in navdušili s Čebelico Majo in Golico.

20.zmaj

21.zmaj

Da policistom pri njihovem zahtevnem delu pomagajo tudi kužki, so otroci že vedeli. Da pa kuža zna z laježem povedati, koliko je star, skakati skozi obroče in narediti prav vse, kar mu reče vodnik, pa je bilo kar presenečenje. Še večje pa to, da se nikoli ne zmoti, ko mu vodnik ukaže, da naredi obrat na levo ali na desno. Vodnika in kužke so za odličen prikaz otroci na koncu nagradili s pesmico Kuža pazi.

17.zmaj