Sorodne objave

 

Pred nekaj dnevi so novomeški policisti na Obrežju, največjem mejnem prehodu za cestni promet v državi, zasegli 45 kilogramov heroina, za katerega bi preprodajalci na tržišču iztržili več kot milijon evrov. Več informacij o tem zasegu prepovedane droge je danes, 4. novembra 2016 na Obrežju predstavil France Božičnik, vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Novo mesto.

Tamkajšnji mejni policisti pa so tudi sicer nadvse uspešni pri odkrivanju kaznivih dejanj in preprečevanju nedovoljenih migracij. Na današnji novinarski konferenci smo zato podrobneje predstavili tudi delo Postaje mejne policije Obrežje in varnostne izzive, s katerimi se enota sooča v zadnjem obdobju.

nk obrezje002

Na novinarski konferenci sta sodelovala vodja Sektorja kriminalistične policije na PU Novo mesto France Božičnik in pomočnik komandirja PMP Obrežje Boris Kostevc.


Zvočni posnetek izjave Franceta Božičnika (mp3) 


Kot je pojasnil vodja SKP PU Novo mesto, je 29. oktobra zjutraj na mejni prehod Obrežje, za vstop v Slovenijo, pripeljal voznik osebnega avtomobila iz Srbije. Policisti so opravili mejno kontrolo. Preverili so dokumente osebe in vozila ter se odločili za temeljito mejno kontrolo avtomobila znamke Volkswagen Passat.

3121 Ob natančnem pregledu notranjosti vozila je policist opazil, da je sicer deljiva zadnja klop v avtomobilu v prtljažnem delu nedeljiva, zaradi česar je posumil, da je za zadnjo klopjo prirejen prostor.

3130

Novomeški kriminalisti so nato ob prisotnosti okrožnega državnega tožilca in mobilne carinske enote opravili ogled kraja kaznivega dejanja. V prirejenem prostoru avtomobila so našli 80 paketov z rjavo prašnato snovjo. Rezultati preliminarnega testiranja so potrdili, da gre za heroin. Pakete, težke skupaj okoli 45 kilogramov, smo zasegli in jih poslali v preiskavo Nacionalnemu forenzičnemu laboratoriju.

51-letnemu osumljencu, državljanu Srbije, smo odvzeli prostost in ga pridržali. Privedli smo ga k preiskovalnemu sodniku s kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog. Preiskovalni sodnik je zoper osumljenca odredil pripor.

Z intenzivno preiskavo in ugotavljanjem vseh okoliščin še nadaljujemo; med preiskavo pa sodelujemo tudi s tujimi varnostnimi organi.

Po naših informacijah bi takšna pošiljka na trgih Zahodne Evrope lahko dosegla ceno več kot milijon in stotisoč evrov, pri ulični preprodaji pa še bistveno več.


Policisti na Obrežju kljub zahtevnim varnostnim razmeram in povečanemu prometu potnikov in vozil uspešni in učinkoviti pri varovanju schengenske meje

Po besedah Borisa Kostevca, pomočnika komandirja Postaje mejne policije Obrežje, je PMP Obrežje enota s posebnim delovnim področjem, saj policisti izvajajo mejno kontrolo na mejnem prehodu. Enota opravlja mejno kontrolo na dveh mejnih prehodih: na Mejnem prehodu za mednarodni promet Obrežje in Mejnem prehodu za meddržavni promet Slovenska vas (na tem mejnem prehodu lahko prestopajo državno mejo le državljani Evropske unije). Mejni prehod Obrežje je največji mejni prehod za cestni promet v Sloveniji.

Državno mejo preko mejnega prehoda Obrežje letno prečka okoli 10,5 milijona potnikov s 4,5 milijona vozil (na MP Slovenska vas 2 milijona potnikov z 900.000 vozili). V letu 2016 se je promet potnikov povečal in je samo v prvem polletju na MP Obrežje presegel 6 milijonov potnikov z več kot 2,4 milijona vozil (v povprečju 34.800 potnikov in 13.700 vozil na dan). Trend rasti števila potnikov ugotavljamo skozi vsa leta. Največja obremenitev mejnega prehoda Obrežje je med poletno turistično sezono, saj julija in avgusta mejo prestopi več kot milijon potnikov (vsak mesec). Prav tako je močno povečan promet med velikonočnimi in božično-novoletnimi prazniki.

nk obrezje010

Letno PMP Obrežje odkrije okoli 450 ponarejenih listin, od 30 do 45 ukradenih vozil, okoli 10 primerov tihotapstva prepovedanih drog, tihotapstva orožja ter v posameznih primerih druga kazniva dejanja (tatvine, prikrivanje, tihotapstvo zaščitenih živalskih vrst, tihotapstvo trošarinskega blaga ...). Od ponarejenih listin velja izpostaviti ponarejene in spremenjene žige mejne kontrole, bivalnih dovoljenj, osebnih izkaznic in vizumov, ki so v porastu glede na prejšnja leta. V letu 2016 je PMP Obrežje obravnavala 1.900 prekrškov. Okoli 550 prekrškov je s področja cestnoprometnih predpisov, ostali pa so prekrški Zakona o tujcih, Zakona o nadzoru državne meje, Zakona o orožju ter Zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami.

Letošnje leto so zaznamovali poskusi izmikanja mejni kontroli, ko se osebe skrijejo v tovornih vozilih in tovornih vlakih (MP Dobova) in tako poskušajo nedovoljeno vstopiti v državo. Na Obrežju in na mejnem prehodu za železniški promet Dobova so policisti letos odkrili že 253 tujcev, ki so se - skriti v motornih vozilih in na vlakih - poskušali izogniti mejni kontroli.

Pomočnik komandirja je v zvezi s tem izpostavil, da pri odkrivanju poskusov izmikanja mejni kontroli ne gre le za preprečevanje nedovoljenih migracij, še pomembnejši vidik je reševanje človeških življenj. Tujci se namreč skrivajo tudi na podvozjih tovornih vozil, posledice takega ravnanja pa so v primerih padca za osebo lahko usodne in na avtocesti povzročijo hudo prometno nesrečo. Veliko večino prijetih tujcev so policisti že na mejnem prehodu predali hrvaškim varnostnim organom.

Letno je zavrnjenih okoli 1.400 tujcev, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v državo oziroma v schengensko območje. Nekaj izmed zavrnjenih poskuša nedovoljeno prestopiti državno mejo ob mejnem prehodu, preko polj in travnikov, kjer pa jih primejo policisti PP Brežice, ki varujejo državno mejo zunaj mejnih prehodov (na t. i. zeleni meji).

Pri mejni kontroli policisti uporabljajo različna tehnična sredstva, kot so kamere, ogledala, merilci debelin materiala, CO2 testerje, detektor srčnega utripa, čitalci potnih listin, in razne druge pripomočke (lestev, meter, lupa ...). Vsekakor pa so za mejno kontrolo v prvi vrsti potrebni policisti ali policistke s svojim znanjem, izkušnjami, sposobnostmi in zagnanostjo, saj brez njih takšnih uspehov na Obrežju ne bi bilo.