Sorodne objave

 

V letošnjem letu se je na območju Bele krajine povečalo število nezakonitih prehodov državne meje. Podatke in okoliščine nezakonitih prehodov ter aktivnosti policistov, ki varujejo državno mejo, je na Mejnem prehodu za maloobmejni promet Žuniči danes predstavil Anton Štubljar, vodja Oddelka za državno mejo in tujce na Policijski upravi Novo mesto.

IMG 3825

 Zvočni posnetek izjave Antona Štubljarja (mp3) 


Že od  jeseni lanskega leta policisti Policijske uprave Novo mesto na območju občin Metlika in Črnomelj obravnavajo porast nezakonitih prehodov državne meje. Tujci iz smeri Hrvaške prečkajo reko Kolpo tako, da jo prebredejo ali celo preplavajo in ob nizkih temperaturah pogosto ogrožajo svoja življenja. Hrvaški policisti obravnavajo tragičen primer, ko naj bi se ena oseba utopila v Kolpi. V nekaj primerih so na hrvaški strani tujci odtujili čolne in se prepeljali preko Kolpe. V Slovenijo nedovoljeno vstopajo predvsem na tistih mestih, kjer ni postavljenih začasnih tehničnih ovir. Največ nezakonitih prehodov državne meje obravnavajo v poznih večernih urah, v nočnem času ali v jutranjih urah. Večina tujcev ima mokra oblačila, so premraženi in celo podhlajeni. Vsem pomoči potrebnim nudijo zdravstveno in humanitarno oskrbo.

IMG 3837 IMG 3844

Na območju Metlike so policisti od meseca septembra 2017 do februarja 2018 obravnavali 28 primerov, v katerih je mejo nedovoljeno prestopilo 76 migrantov, največ državljanov Alžirije in Maroka. Največ nedovoljenih prehodov je bilo preko železniškega mostu v Rosalnicah, preko jezu med naseljema Želebej in Radoviči in v bližini naselja Rakovec. V policijskih postopkih je 56 tujcev zaprosilo za mednarodno zaščito.

20180206 115638

Ob sprejetju nekaterih ukrepov in aktivnosti policistov, ki so oteževali prehode meje na območju Metlike, se je smer nedovoljenih migracij premaknila na območje občine Črnomelj. Na tem območju je od oktobra 2017 državno mejo na nedovoljen način prestopilo 120 tujcev, od teh 61 med krajema Miliči in Žuniči, 24 pod krajem Doljna Preloka, 16 v bližini naselja Učakovci, drugi pa pri naselju Zilje in Podklanec. Vseh 120 tujcev je zaprosilo za mednarodno zaščito. Tudi na tem območju so prevladovali državljani Alžirije in Maroka, nekaj manj je bilo državljanov Afganistana in Pakistana.

IMG 3849 IMG 3858

Ob zaznanem povečanju nezakonitih prehodov državne meje so na Policijski upravi Novo mesto pričeli izvajati številne aktivnosti za preprečevanje in zmanjšanje nezakonitih prehodov. S policisti drugih enot Policijske uprave Novo mesto so okrepili število policistov, ki na območju Bele krajine varujejo državno mejo. Tako pri delu policistom pomagajo vodniki službenih psov, policisti Specializirane enote za nadzor državne meje in policisti Postaje konjeniške policije Ljubljana. Območje pregledujejo s pomočjo policijskega helikopterja, v nočnem času pa mejo nadzorujejo z napravami za nočno opazovanje.

IMG 3863

Statistični podatki o nedovoljenih migracijah za območje celotne Slovenije