Republika Slovenija kot predsedujoča Svetu EU organizira mednarodno konferenco policijskih in drugih strokovnjakov o pogrešanih osebah - med njimi še posebej o pogrešanih otrocih - kar je prednostna tema slovenskega predsedovanja. Srečanje poteka pod okriljem Mreže policijskih strokovnjakov za pogrešane osebe, ki deluje v okviru Delovne skupine za kazenski pregon Sveta EU, in v sodelovanju z AMBER Alert Europe. Mednarodna konferenca, na kateri bodo obravnavali eno od najbolj kompleksnih področij policijskega dela, bo potekala 1. in 2. septembra 2021 v Ljubljani.

Konferenco bodo z uvodnimi nagovori odprli minister za notranje zadeve Aleš Hojs, predsedujoči Svetu EU za notranje zadeve, Damjan Miklič, vodja Mreže policijskih strokovnjakov za pogrešane osebe (EU) in vodja Oddelka za krvne in seksualne delikte v slovenski policiji, in Frank Hoen, ustanovitelj in predsednik AMBER Alert Europe. Na njej bodo ugledni predavatelji s svojimi predstavitvami omogočili premislek o opravljenem delu ter raziskovali sedanje in prihodnje smeri delovanja pri obravnavi pogrešanih oseb. Obravnavali bodo različne operativne in druge vidike iskanja pogrešanih oseb, saj dolgoročni cilj na tem področju ostaja skupni evropski pristop pri obravnavi pogrešanih oseb, predvsem pogrešanih otrok.

Poleg policijskih strokovnjakov iz več kot 20 evropskih držav na konferenci sodelujejo tudi predstavniki Interpola, Europola, Frontexa in Cepola, bavarske policije, policijske akademije iz Zagreba in Spodnje Saške v Nemčiji. Prisotni so tudi predstavniki Vrhovnega državnega tožilstva ter organizacij, kot so Tom telefon, Planinska zveza Slovenije, Unicef, Ključ, ter tujih organizacij, kot sta Osterreich findet euch in Locate International.

Srečanje bo potekalo v Hotelu Lev v Ljubljani, Vošnjakova 1.

Medijski program:

  • 9.00 uvodni nagovori
  • 9.40 izjave ministra za notranje zadeve in predsedujočega Svetu EU za notranje zadeve Aleša Hojsa, Damjana Mikliča, vodje Mreže policijskih strokovnjakov za pogrešane osebe (EU) in vodje Oddelka za krvne in seksualne delikte v slovenski policiji, in Franka Hoena, ustanovitelja in predsednika AMBER Alert Europe (dvorana Karantanija v Hotelu Lev)

Po srečanju bomo objavili sporočilo za javnost.

Spoštovani predstavniki medijev,

dostop do dogodka je mogoč samo z akreditacijo. Prijavo opravite najpozneje do torka, 31. avgusta 2021, do 10. ure, na povezavi:

https://dogodki.vlada.si/my-account-media-accreditation-form?eventid=135

Prosimo vas, da na prizorišče prispete 15 minut pred predvidenim programom za medije. Zbirno mesto bo pred vhodom v hotel, kjer boste prejeli akreditacije za dogodek.

O mreži policijskih strokovnjakov za pogrešane osebe, delovni skupini za kazenski pregon in AMBER Alert

Mreža policijskih strokovnjakov za pogrešane osebe (Police Expert Network on Missing Persons, PEN-MP) je prva in tudi edina mreža policijskih strokovnjakov na področju pogrešanih oseb v Evropi. Cilj mreže je združiti policijske strokovnjake v Evropi na področju pogrešanih oseb, s poudarkom na najbolj ranljivih skupinah, to so pogrešani otroci in pogrešane starejše osebe.

Delovna skupina za kazenski pregon (Law Enforcement Working Party) je delovna skupina v domeni področja Pravosodje in notranje zadeve Sveta Evropske unije. Ukvarja se z vprašanji, povezanimi z zakonodajnimi dejavnostmi, pa tudi s čezmejnim policijskim delom in s tem povezanimi operativnimi zadevami ter skrbi za krepitev sodelovanja med specializiranimi organi kazenskega pregona.

AMBER Alert Europe je mednarodna nevladna fundacija, ki pomaga pri reševanju pogrešanih otrok ter povezuje policijske strokovnjake z javnostjo po vsej Evropi.