Sorodne objave

 

Predstavniki slovenske policije so se včeraj in danes, 22. in 23. maja 2008, udeležili konference, ki jo je v Opatiji organizirala hrvaška policija in je namenjena srečanju vodstev policij pred začetkom poletne turistične sezone.

Poleg slovenske delegacije, v njej sta bila vodja Službe generalnega direktorja policije Bojan Matevžič in slovenski policijski ataše na Hrvaškem Jože Sironič, so se konference udeležili predstavniki še devetih držav, katerih državljani največ letujejo na Hrvaškem, in predstavniki Interpola.

Na konferenci so se udeleženci seznanili z varnostnim stanjem na Hrvaškem med lansko turistično sezono in pripravami na letošnjo na področju varnosti cestnega prometa in kriminalitete ter mejne policije. Predstavniki Avstrije, Češke, Madžarske in Slovaške so nato podpisali sporazum o sodelovanju, na podlagi katerega bodo policisti teh držav med letošnjo poletno sezono na Hrvaškem patruljirali skupaj s hrvaškimi policisti. V svojih nacionalnih uniformah, vendar brez orožja, bodo skupaj s hrvaškimi kolegi na ta način olajšali sporazumevanje s turisti iz svojih držav. Naknadno naj bi sporazum podpisala tudi Francija, Italija pa ga namerava podpisati naslednjo poletno sezono.

Vodstvo francoske policije je ob tem povedalo, da bo Francija po zgledu hrvaških kolegov tudi sama na podlagi Prümske pogodbe uvedla takšno sodelovanje s sosednjimi državami, tako da bodo predstavniki španske, nizozemske, nemške in belgijske policije prišli pomagat francoskim policistom v najbolj turistično "oblegana" kraja v Franciji: v Lurd in Pariz. Kot so dejali, bodo jeseni ocenili, ali je takšna oblika sodelovanja uspešna, in se odločili, ali bodo z njo nadaljevali tudi v prihodnje.

Vodja službe generalnega direktorja slovenske policije Bojan Matevžič je na konferenci predstavil priprave in naloge slovenske policije za zagotavljanje varnosti med letošnjo poletno turistično sezono. Ravnatelj hrvaške policije Marijan Benko se je slovenski policiji ob tej priložnosti zahvalil za dosedanje dobro sodelovanje in izrazil željo, da bi se sporazumu, ki so ga že podpisale Avstrija, Češka, Madžarska in Slovaška, naslednje leto pridružila tudi Slovenija.