Osem slovenskih policistov: Aleš Kolenc, Danilo Krajnc, Dean Marko Pretnar, Gorazd Dreisiebner, Marko Škorjanc, Robert Kovačič, Sandi Krušnik in Tomaž Žnidar, ki so enoletno delo v misiji UNMIK CIVPOL na Kosovu končali konec aprila 2005, je na slovesnosti v Grand hotelu Priština 18. aprila 2005 prejelo odlikovanja Združenih narodov.

odlikovani april05 1 mZa šestmesečno delo v misiji pa so bili odlikovani tudi policisti Matej Brajnik, Matjaž Komerički, Robert Mastnak Mlakar, Matjaž Novak, Robert Podgorelec in Bojan Trupi, ki so v misiji od novembra 2004 in bodo svoj mandat končali po letu dni.

Slovesnosti se je udeležila tudi tričlanska delegacija slovenske policije, ki jo je vodil svetovalec ministra, Bojan Lunežnik. Obisk je delegacija izkoristila za srečanje in pogovor z vsemi slovenskimi policisti na Kosovu in se tako neposredno seznanila z njihovim delom in življenjem ter tudi težavami v misiji. Policisti odgovorno in častno opravljajo svoje poslanstvo. Večjih težav v delovnem in bivalnem okolju nimajo, zahvalili pa so se za vso logistično in drugo pomoč, ki jim jo zagotavljajo posamezniki in službe slovenske policije. Med drugim so izredno pohvalili električne agregate, nedavno pridobitev SLOPOL kontingenta na Kosovu. Kljub temu se še vedno ne morejo izogniti pogostim in dolgotrajnim redukcijam električnega toka

odlikovani april05 2 mDelegacija je na sedežu poveljstva UNMIK CIVPOL-a v Prištini obiskala tudi policijskega komisarja CIVPOL-a, Kaija Vittrupa, in se seznanila z oceno dela slovenskih policistov, perspektivami, problemi in programi dela ter prihodnjimi kadrovskimi potrebami misije na Kosovu.

Policijski komisar Kai Vittrup je zelo pohvalil slovenske policiste, njihovo strokovnost in delo v misiji. To je z izredno laskavim govorom na podelitvi odlikovanj potrdil tudi njegov namestnik, Martin Zimmermann. Kljub postopnemu zmanjševanju mednarodnega osebja v misiji, ki prehaja v fazo t. i. "nadzorovanja" dela KPS (angl. Kosovo Police Service), si vodstvo misije še naprej želi sodelovanja slovenskih policistov, saj pri vodstvu, sodelavcih in prebivalstvu uživajo visoko stopnjo zaupanja.

Na podelitvi je zbrane nagovoril tudi slovenski koordinator za mirovne misije v Sektorju za varnostno načrtovanje in mirovne misije v Upravi uniformirane policije Generalne policijske uprave, Dušan Klobasa. Dejal je, da slovenski policisti svoje delo v varnostno zaostrenih razmerah opravljajo častno in odgovorno, tako kot njihovi predhodniki, kljub pogosto težkim okoliščinam: "Zavedamo se, da je uspeh vaših nalog odvisen od vaših vsakodnevnih prizadevanj in da morate delati daleč od vaših družin in ljubljenih."odlikovani april05 3 m

Vse od oktobra 2000, ko se je slovenska policija vključila v misijo na Kosovu, je v njej sodelovalo več kot 57 policistov, je poudaril Klobasa: "Trenutno naši policisti delujejo v treh misijah Združenih narodov, EU in OSCE, in sicer v Bosni in Hercegovini, Makedoniji in na Kosovu, kot policijski inštruktorji pa še v JIPTC-ju v Jordaniji." Odlikovanim policistom je čestital za njihova prizadevanja in trud, jim v prihodnje zaželel še obilo uspehov ter jim zagotovil: "Številne pohvale in laskave ocene vašega dela bomo z zadovoljstvom prenesli tudi v domovino."

Sprejem za odlikovane policiste in goste po slovesnosti ob podelitvi medalj je delegacija izkoristila za pogovore s predstavniki MHQ UNMIK CIVPOL-a ter vodji in predstavniki policij drugih sodelujočih držav v misiji na Kosovu, vseh je 46. Člani delegacije so se pogovarjali tudi z vodjo gospodarskega predstavništva RS, vojaškimi in drugimi slovenskimi predstavniki OVSE-ja, KFOR-a, različnih mednarodnih institucij ter slovenskih gospodarskih in drugih predstavništev in organizacij na Gostom so razdelili predstavitveno gradivo o Sloveniji, ki ga je prispeval Urad za informiranje pri Vladi RS, mimogrede pa je bil na slovesnosti predstavljen tudi kratek video o znamenitostih Slovenije.

 

Iz nagovora slovenskim policistom na podelitvi priznanj ZN:

Pomočnik policijskega komisarja CIVPOL-a, Hans Martin Zimmermann, je v svojem nagovoru slovenskim policistom poudaril, da so k uspešnemu delu misije kljub svoji maloštevilčnosti ogromno prispevali. Slovenija se je po njegovih besedah na področju mirovnih operacij že zelo izkazala, a ne samo zaradi svoje velikosti in geografske umeščenosti ali pa članstva v Evropski uniji. Nekaj posebnega v primerjavi z drugimi državami je slovenski prispevek k mirovni misiji na Kosovu po njegovem prepričanju - in prepričanju vseh v KPS (Kosovo Police Service), ki jih pozna - tudi zato, ker je slovenska policija izvrsten organizacijski model za balkanske države. Poleg tega imajo slovenski policisti zelo pomembno vlogo pri vzpostavljanju institucionalnih možnosti za delo policije na Kosovu. Kot je povedal, so slovenski policisti v tem vznemirljivem času v misiji na Kosovu zelo cenjeni in so lahko razvijajoči se kosovski policiji za zgled. Vsak član misije ima namreč strokovno znanje, talente in veščine, zato je slovenska vlada po njegovem mnenju lahko nanje upravičeno ponosna. Na koncu jih je še pohvalil, da je njihovo delo v misiji zelo dobro, pa ne samo zato, ker bolj kot pripadniki mirovnih misij iz drugih držav poznajo tamkajšnjo kulturo, jezik, zakonodajo, ampak tudi zato, ker je njihovo delo zares profesionalno.

 

 

Pripravil: Dušan Klobasa