Sorodne objave

Kam po pomoč? 8. marec 2023
Pozor, žeparji! 7. januar 2023
 

Notranje ministrstvo in policija sta oktobra 2011 v sodelovanju z nevladnimi organizacijami pripravila kampanjo, namenjeno osveščanju o spolnih zlorabah otrok.

 plakat - Nekatere skrivnosti ne smejo ostati skrite 

Video (tv-oglas): Nekatere skrivnosti ne smejo ostati skrite

Radijski oglas kampanje 1

Radijski oglas kampanje 2

Kampanja je bila v prvi vrsti namenjena osnovnošolcem. Z njo smo jim želeli sporočiti, kdaj dotiki ali ravnanja njihovih bližnjih postanejo zloraba in kako morajo ravnati v takih primerih. Namenjena pa je bila tudi pozivu celotni družbi, da problematika obstaja, da je treba o njej govoriti na glas in se aktivno vključiti v njeno reševanje.

Pogovori z mladimi

Po šolah in mladinskih domovih so bile organizirane različne delavnice o zlorabah otrok, na katerih smo se policisti in kriminalisti z otroki pogovarjali o nevarnostih zlorab, predvsem spolnih, kako jih prepoznati, preprečiti in kam se obrniti po pomoč, če postanejo žrtve. Otroci so spoznali, da so skrivnosti dobre in slabe ter da je predvsem tiste slabe treba zaupati staršem, učiteljem ali policistom. V pogovoru smo jih poučili, kje nanje najpogosteje prežijo nevarnosti, kako naj ravnajo v takih primerih in katere koristne podatke lahko sporočijo policistom.

Spolno nasilje nad otroki sodi med najbolj sprevržena dejanja

Večina spolnega nasilja nad otroki se odvija v krogu družine, v okolju, ki mu otroci najbolj zaupajo. Nasilje nad otroki brutalno posega v otrokovo dostojanstvo in njegovo telesno nedotakljivost ter ga zaznamuje za celo življenje. Spolno nasilje nad otroki sodi med najbolj sprevržena dejanja, zato moramo biti pozorni na morebitne znake zlorabe otrok, otrokom ustrezno pomagati in jih zaščititi.

Po nekaterih raziskavah je že vsak peti otrok žrtev spolne zlorabe v družinskem okolju ali s strani osebe, ki je otroku blizu in mu je dobro poznana.

 Naslovnica knjižice - Vojnović - Nekatere skrivnosti ne smejo ostati skrite

V okviru kampanje je notranje ministrstvo izdalo tudi knjižico pisatelja in režiserja Gorana Vojnoviča z naslovom Nekatere skrivnosti ne smejo ostati skrite . Tako otroci spoznajo zgodbo fanta, ki je bil žrtev spolne zlorabe. Te lahko ustavimo le z razkritjem, zato je treba poklicati policijo na 113, ki bo preiskala dejanje in otroka zaščitila.

Povezane vsebine

Spolno nasilje
Nasilje v družini
Spletno nasilje in spolne zlorabe otrok na internetu