Sorodne objave

 

Policisti Policijske postaje Tolmin so v soboto, 14. marca 2015, s sloganom Skupaj za večjo varnost v Moto klubu Soča Tolmin pred začetkom motoristične sezone skupaj z drugimi soorganizatorji izvedli prvi, teoretični del delavnice za motoriste. Sobotne delavnice se je udeležilo 43 motoristov.

vpo tolmin

Nasveti za večjo varnost motoristov


Policisti so udeležencem predstavili pravila varne vožnje, pomen spoštovanja cestnoprometnih predpisov in jih opozorili na različne situacije, s katerimi se vozniki motornega kolesa pogosto srečujejo ter jih podučili, kako pravilno ukrepati. Policisti so poudarili, da morajo biti motoristi na cestah izjemno previdni, hitrost svoje vožnje pa naj prilagodijo razmeram na cesti, saj bodo tako bolje poskrbeli za lastno varnost kot tudi varnost drugih udeležencev v cestnem prometu.

zd tolmin

Na sobotni delavnici je predstavnik ene od zavarovalnic predstavil novosti na področju zavarovalništva in zavarovalniških pogojev, ki veljajo v Sloveniji kot tudi v tujini v primeru prometnih nesreč oz. drugih nevšečnostih v cestnem prometu. Reševalci Zdravstvenega doma Tolmin so predstavili pomen učinkovitega ukrepanja v primeru prometnih nesreč (nudenje prve pomoči in reševanje poškodovanih motoristov ali drugih oseb v prometnih nesrečah).

gustincic

Predaval je tudi motoristični novinar Mitja Gustinčič, ki ima veliko izkušenj s testiranjem različnih motociklov v različnih situacijah, saj opravlja teste preko celega leta in po vsem svetu. Prisotnim je svetoval udeležbo na tečajih varne vožnje in jih opozoril, da morajo sami narediti več za svojo večjo vidnost, da jih drugi prometni udeleženci ne bi spregledali.

Na območju Policijske postaje Tolmin se je v 2014 zgodilo 56 prometnih nesreč, od tega ena smrtna prometna nesreča. Sicer pa so bili lani na območju tolminske policijske postaje vozniki enoslednih motornih vozil udeleženi v 11 prometnih nesrečah. V 6 primerih je prometno nesrečo povzročil voznik motornega kolesa, v 3 kolesar, v 2 nesrečah pa sta bila nekrivdno udeležena 2 motorista.

udelezenci 1

Delavnice za motoriste, ki jih tolminski policisti organizirajo in izvajajo skupaj z drugimi službami in motorističnimi društvi, so namenjene motoristom, ki se v tem spomladanskem času še pripravljajo na motoristično sezono. V tem času so namreč asfaltne površine pogosto še vedno hladne, zato ne omogočajo optimalne oprijemljivosti pnevmatik, zaradi zime pa je lahko na vozišču veliko udarnih jam in peska od zimskega posipa. Poleg tega se morajo motoristi zavedati, da njihove sposobnosti obvladovanja motornega kolesa pogosto še vedno niso na ravni tistih iz prejšnjega leta.

 
Drugi, praktični del moto delavnice, bo predvidoma 16. maja 2015 od 10. ure dalje, potekal pa bo na Logu pod nekdanjo vojašnico, na poligonu avtošole. Vljudno vabljeni!


Foto: Robert Gregorič