Sorodne objave

 

Naj bodo dnevi, namenjeni sprostitvi, zabavi in športu, res prijetni. Skrb za varnost na smučišču mora biti zato na prvem mestu. Za red in sožitje na smučišču smo odgovorni vsi!

IMG 9977Smučanje bo lahko veselo in varno le, če bomo uporabniki smučišč dovolj ozaveščeni, obzirni do drugih, previdni in odgovorni. Poznati moramo mednarodno veljavna vedenjska pravila in jih dosledno upoštevati.

Spoštujmo tudi opozorila, odredbe in navodila nadzornikov, policistov in drugih oseb, ki skrbijo za varnost na smučišču.

Poleg užitka prinaša smučanje namreč tudi določeno tveganje. Velik porast števila obiskovalcev na smučiščih, novi načini in tehnike smučanja in drsenja na snegu, pa tudi novi pripomočki, dodatna oprema, slaba ozaveščenost, predrznost in neprevidnost številnih uporabnikov belih strmin so privedli do povečanja števila poškodb. 

Nasveti policistov

  • Prilagodimo hitrost in način smučanja svojem izkušnjam, telesni pripravljenosti, snežni podlagi, lastnostim in zasedenosti smučišča ter vremenskim razmeram. 
  • Posebej pozorni bodimo na otroke in smučarje ali deskarje novince, smučajmo pa le na označenih in urejenih smučarskih progah. Kdor ne smuča, naj za hojo uporablja le rob smučišča.
  • Zaščitna smučarska čelada je obvezna za otroke, mlajše od 14 let, njena uporaba pa je priporočljiva tudi za odrasle. 
  • Smučanje pod vplivom alkohola ali mamil je skrajno neodgovorno in nevarno za lastno življenje in življenje drugih na smučišču.
  • Pazimo na svojo smučarsko opremo oz. je ne odlagajmo tako, da bi ostala brez nadzora, ter na druge vredne predmete, ki jih imamo s sabo.  

Povezane vsebine

Na smučišču nismo sami - poznate obvestilne in opozorilne znake na smučišču?

Nasveti smučarjem in drugim osebam na smučišču

smucisce10 FIS pravil

Pooblastila policistov na smučišču

Smuka

Sankanje - užitek, ne polomija

Deskarji

Tek na smučeh - pravila

Ekstremno smučanje - nasveti

Nasveti za otroke

Pobarvanka - otroci barvajte FIS pravila za smučanje in učite se!

Nadzor na smučiščih (Ministrstvo za notranje zadeve)

Vožnja v naravi - omejitve (Ministrstvo za okolje in prostor)