Sorodne objave

 

V času t. i. veselega decembra je prav, da smo vsi polni pričakovanj in pozitivnih misli. To je čas dobrih želja in ena prvih naj bo želja policije, da bi bila varnost na slovenskih cestah čim večja. Voznikom v tem mesecu zato namenjamo naslednje sporočilo: alkohol in vožnja v cestnem prometu nista združljiva, zato vozite le trezni!

IMG 7530

Na današnji novinarski konferenci, s katero smo želeli ponovno opozoriti na tragične posledice vožnje pod vplivom alkohola, smo sodelovali: direktor Uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi Danijel Žibret (na fotografiji četrti z leve), specialist splošne medicine prim. prof. dr. Marko Kolšek (na fotografiji tretji z leve) ter predstavnika društev paraplegikov JZ Štajerske in Gorenjske Borut Pervanja in Vesna Novak.


Prometna varnost se je v zadnjem obdobju nekoliko izboljšala, saj se je leta 2009 zgodilo za 11 % manj prometnih nesreč kot leto prej, število umrlih v teh nesrečah pa se je zmanjšalo za 20 %. Vendar pa je alkohol v kombinaciji s hitrostjo na naših cestah še vedno najpogostejši dejavnik najhujših prometnih nesreč.

Kot kažejo statistike, je v prometu je še vedno preveč posameznikov, ki opozoril in dobronamernih nasvetov ne jemljejo resno, ampak vozijo pod vplivom alkohola. Od njihovega ravnanja pa so odvisna življenja drugih udeležencev v prometu. Vsak deseti povzročitelj prometne nesreče je pod vplivom alkohola, pri smrtnih prometnih nesrečah pa vsak tretji! Tudi povprečna opitost teh povzročiteljev je zelo visoka, saj znaša okoli 1,5 promila.

IMG 7515

 Zvočni posnetek izjave Danijela Žibreta (mp3) 

Gradivo policije (statistični podatki, aktivnosti policistov, nasveti voznikom) 


Direktor Uprave uniformirane policije Danijel Žibret je zato napovedal, da bomo policisti v okviru tretjega dela akcije 0,0 šofer, ki jo koordinira Ministrstvo za zdravje, ves december na vseh cestah in ob vsakem času poostreno nadzirali promet, še posebej bomo preverjali psihofizično stanje voznikov.

Voznikom je Žibret še svetoval, naj ne uživajo alkoholnih pijač ali prepovedanih drog. V nasprotnem primeru naj za prevoz raje uporabijo javna prevozna sredstva ali prijatelje, ki takrat ne pijejo. Prav tako je pozval gostince, naj spoštujejo zakonodajo, ki omejuje porabo alkohola in prepoveduje strežbo alkoholnih pijač vinjenim osebam, med katerimi so tudi vozniki. 

Alkohol plakat policija

 V prometu odloča vsaka desetinka sekunde. Cesta napak ne oprošča, saj je včasih dovolj zgolj trenutek nepazljivosti, ki pa lahko posamezniku popolnoma spremeni življenje, navadno na slabše. Posledice so tragične. Smrt voznika, smrt drugih udeležencev ali hude telesne poškodbe, trajna invalidnost in nesposobnost za samostojno življenje. Vozniki, pomislimo tudi na to, preden sedemo za volan!


Več informacij o vožnji pod vplivom alkohola in nasvetov policije je na spletni strani: Alkohol ubija

IMG 7520

Zvočni posnetek izjave prim. prof. dr. Marka Kolška (mp3) 


Specialist splošne medicine prim. prof. dr. Marko Kolšek je na novinarski konferenci opozoril na izjemno nevaren vpliv, ki ga ima alkohol na vožnjo in upravljanje vozila.

Dejal je, da je alkoholiziran voznik nevaren voznik, zato je lahko že vožnja pod vplivom manjše količine alkohola smrtno nevarna. Takšen voznik je namreč kot "tempirana bomba". Ni več zmožen normalne miselne presoje, slabše zaznava, napačno ocenjuje razdalje, ima težave z ravnotežjem in koncentracijo, njegove reakcije so počasnejše. Sam se zato zavzema, da bi v Sloveniji za vse voznike za vožnjo veljala ničelno stopnja alkohola.

IMG 7536

Zvočni posnetek izjave Boruta Pervanje iz Društva paraplegikov Gorenjske (mp3) 

Zvočni posnetek izjave Vesne Novak iz Društva paraplegikov JZ Štajerske (mp3) 


Predstavnica Društva paraplegikov JZ Štajerske  Vesna Novak in predstavnik Društva paraplegikov Gorenjske Borut Pervanja, ki jima je prometna nesreča spremenila življenje, sta opozorila, da so prometne nesreče najpogostejši razlog hujših poškodb hrbtenjače članov društva, zaradi katere jih veliko ostane priklenjenih na invalidski voziček.

Dejala sta, da jih je to spodbudilo k ideji, da bi svoje izkušnje prenašali na mlade, ki šele dobro vstopajo na samostojno pot v cestnem prometu. Tako so septembra 2008 začeli z gibanjem Še vedno vozim - vendar ne hodim, v okviru katerega mladi predavatelji, ki so se v prometni nesreči poškodovali v povprečju pri samo 22 letih starosti, svojo težko življenjsko izkušnjo prenašajo naprej, na svoje vrstnike, saj želijo skozi svojo zgodbo vplivati na večjo ozaveščenost o varnosti v cestnem prometu. Predvsem si želijo, da bi se varna vožnja med mladimi "ukoreninila" kot vrednota.

Projekt Še vedno vozim, vendar ne hodim, podpiramo tudi v policiji

IMG 7498

Ob tej priložnosti smo v avli Ministrstva za notranje zadeve na Štefanovi 2 v Ljubljani razstavili umetniška dela paraplegikov, ki so dokaz novega pogleda na svet in nove volje do življenja, ki jo imajo člani invalidskih društev kljub izjemno težkim telesnim poškodbam.