Sorodne objave

 

Slovenski policisti smo v zadnjem obdobju prejeli več prijav goljufij, povezanih s spletnimi nakupi in prodajo blaga. Zato vse občane opozarjamo, naj bodo pri trgovanju preko spleta izjemno previdni!

Spletno trgovanje je tudi v Sloveniji postalo del vsakdanjika in je predvsem pri mlajši populaciji zelo priljubljeno. A s povečevanjem deleža regularnega spletnega trgovanja se povečuje tudi število zlorab in goljufij pri tovrstnem poslovanju.

BrosuraVarniNaInternetuVarni na internetu (brošura) 


Goljufi na spletnih oglasnih portalih, ki jih dnevno obišče več tisoč spletnih uporabnikov, oglašujejo mobilne telefone, večfunkcijske naprave, glasbila, domače živali, osebna vozila, kmetijsko mehanizacijo ipd. Praviloma se predstavljajo kot fizične osebe oz. zastopniki pravnih oseb, s kupci komunicirajo preko telefona ali spleta, izogibajo pa se osebnemu kontaktu. Za dobavo blaga praviloma zahtevajo avans oz. plačilo celotnega zneska kupnine vnaprej, nato pa blaga ne dobavijo. Pri spletnih uporabnikih izkoriščajo njihovo neizkušenost in naivnost ter nepoznavanje možnih prevar in pasti pri tovrstnem trgovanju.

Spletnim uporabnikom zato svetujemo, naj bodo pri takem poslovanju skrajno previdni, še zlasti, kadar gre za mednarodno trgovino. Posebej pozorni naj bodo, če je cena blaga sumljivo nizka oz. tudi nekajkrat nižja od realne cene tovrstnega blaga na trgu.

 

Nasveti za uporabnike spleta

  • Pred nakupom se na spletu pozanimajte o tveganjih in pravicah potrošnika pri nakupu/prodaji preko spleta.
  • V največji možni meri se informirajte o ponudniku/kupcu blaga! Včasih že enostavno brskanje po spletu razkrije slabe izkušnje z določenimi spletnimi stranmi oz. osebami.
  • Še posebej preverite tiste ponudnike blaga, ki od vas zahtevajo plačilo vnaprej.
  • Uporabite možnosti varnih komunikacijskih in plačilnih sistemov, še posebej, ko gre za trgovanje s tujino.
  • Po možnosti nakupujte na t. i. varnih spletnih straneh, kjer ponudnik jamči ob zlorabi plačilnih inštrumentov.
  • Informirajte se o pravici do uveljavljanja stvarne napake/garancije oz. vrnitve blaga.
  • Informirajte se o dodatnih stroških nakupa preko spleta (preberite si droben tisk).


Če kljub temu postanete žrtev goljufije ali poskusa goljufije, nemudoma zavarujte in shranite elektronsko korespondenco na nosilec podatkov, sporočila natisnite, zabeležite si ostale koristne podatke in primer prijavite policiji!