Sporočila za javnost

Čeprav je pomlad tako rekoč že pred vrati, je zimska oprema vozil še vedno priporočljiva. Policisti vam svetujemo, da ne hitite z menjavo zimskih pnevmatik, ki so sicer obvezne (le) do 15. marca. Če pa jih že boste zamenjali z letnimi, imejte v prtljažniku vsaj verige ali verigam enakovredne pripomočke, ki jih boste lahko hitro namestili ob morebitnem nenadnem poslabšanju voznih razmer. Že za ta konec tedna so namreč za nekatere kraje zopet napovedane snežne padavine ...

Tudi po 15. marcu je zimska oprema obvezna, kadar so na cesti zimske razmere

Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da morajo imeti motorna in priklopna vozila na slovenskih cestah predpisano zimsko opremo ne le med 15. novembrom in 15. marcem, ampak je zimska oprema obvezna tudi v zimskih razmerah! Zimske razmere pa se štejejo v primeru, ko se sneg začne oprijemati tal, ko je cesta zasnežena, poledenela ali so na njej ledene ploskve.

Takrat morajo vozniki ne samo imeti, ampak tudi uporabiti zimsko opremo! Sem spadajo bodisi zimske pnevmatike, nameščene na vseh kolesih, bodisi poletne pnevmatike in v priboru ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredni pripomočki. Vozila nad 3.500 kg morajo imeti v opremi še lopato.

Foto Policija BPetric zimske razmere

Določbe o zimski opremi


Bodite pripravljeni na poledico in sneg, tudi spomladi

Ker je spomladansko vreme nestanovitno, poleg tega je marsikje po Sloveniji v teh dneh na cestišču še vedno poledica, vsaj v zgodnjih jutranjih urah, ponoči in v senčnih legah ter višjih krajih, imejte za vsak primer v avtomobilu tudi metlico in strgalo za čiščenje stekel, guma na brisalcih pa ne sme biti natrgana ali drugače poškodovana. V posodi s tekočino za čiščenje vetrobranskega stekla naj bo dovolj tekočine, ki v mrazu ne bi zmrznila. Naprave za odtajanje in sušenje vetrobranskega stekla ter naprave za ogrevanje in zračenje pa morajo zagotoviti normalno vidljivost skozi steklo. Tudi sneg lahko še vedno preseneti in povzroči hujše ovire v prometu, zato niso odveč niti topla oblačila, kapa, rokavice, odeja, svetilka, lopata, prva pomoč in mobilni telefon.

V zimskih razmerah povečajte varnostno razdaljo, vozite počasneje, previdno in strpno

Svetujemo vam še, da se pred odhodom na pot pozanimate, kakšne so vozne razmere in vremenska napoved. Če boste na cesti nepričakovano naleteli na zimske razmere, morate zmanjšati in prilagoditi hitrost vožnje. Voziti je treba počasneje, še bolj previdno in z večjo varnostno razdaljo. V slabih voznih razmerah je lahko usodna že najmanjša napaka. Ob morebitnih zastojih pa ostanite zbrani, strpni in upoštevajte navodila tako vzdrževalcev cest kot policistov.

Vožnja brez ustrezne opreme je nevarna in kazniva

Če vozilo v zimskih razmerah nima predpisane opreme, je globa za prekršek 40 evrov. Če se tako vozilo ustavi na cesti in ovira promet, ga mora voznik nemudoma odstraniti, poleg tega pa se kaznuje še z globo 500 evrov in 5 kazenskimi točkami.


Želimo vam varno vožnjo!